Sist oppdatert: 16.08.2008 07:36

Seterliv på Tyfsa

MARIT FOSSHOLT
 

10 ungdommer i alderen 14-17 år har i sommer prøvd hvordan seterlivet kunne være i gamle dager. Opplegget er en 4H-oppgave, og her følger Marit Fossholt sin oppsummering etter fire dager på setra Tyfsa på ved Petatmyra.

1. dag – tirsdag 5. august

Gå fra krysset kl 10.00. om morgenen; ca 1,5 mil. (Ali Brenden kjører opp sekker.) Lage smør. Lage brød og kløyve ved.


 Middag: Karbonader av kjøttdeig og potetbåter.
Kveldsmat: Pinnebrød på bål med blåbærsyltetøy. Leke Hellan og Hallan på kvelden. Lage brød og kløyve ved.2. dag – onsdag 6. august

Opp kl. 05.00. Lage brød og ned til bygda for å hente melk og separere den! Lage prim og hvit ost (Ronny Skogstad lærer oss dette.) Fiske.

Middag: Fisk i folie, m/einer og gressløk, og poteter. Kveldsmat: Pannekaker, med prim og syltetøy.
3. dag – torsdag 7. august

Frokost: Havregrøt og pannekaker. Middag: Brødskiver med diverse pålegg. Kveldsmat: Kake med blåbærfyll. Vi lager kalvedans – hjelp fra Lia.  Besøk av Valdresen. Kaste melkespann og leke Hellan og Hallan. Lage brød og kløve ved.


4. dag – fredag 8. august

Frokost: Grøt. Lunsj: Brødskive med prim. Pakke, kløyve resten av veden og rydde… Hjem kl 14.00.

Edvard Elsrud: Tyfsadrapet – utdrag fra boka om Berte Skrukkefyllehaugen
(Gjengitt med tillatelse fra Lars Elsrud)

Det var forresten en tater som ufrivillig mistet hodet denne gangen. Hedalen og videre nordover setertraktene mot Teinvassåsen øst for Strøen, der han på den ensomme Tyfsa- setra fikk se en ung seterjente som drev på med å vaske melkebøtter i en bekk på vollen. Men da jenta, som var helt alene på setra, fikk se den mørkluggede fremmedkaren, ble hun så redd at hun løp inn i bua og satte kroken på døra. Da tok tateren en øks fra huggestabben. Han slo inn døra, voldtok jenta og puttet ryggsekken full av ost. Så fortsatt han mot Hallingdal.

Men ennå er vi ikke kommet frem til denne velkjente historiens klimaks – eller rettere sakt så har den vel enda to grusomme høydepunkter: Forbryteren var nemlig ikke kommet langt bort i haugene da han hørte at jenta hoiet og skrek om hjelp. I redsel for at ropene skulle bli hørt på Djupedals- setrene lenger inne, gikk han derfor tilbake og drepte den stakkars jenta med ved-øksa. Først da kunne han gå så noenlunde trygt til fjells med ostebøra.

Tyfsa- morderen ble pågrepet i Hallingdal, med osten i behold og sår etter seterjentas negler i ansiktet. På henrettelsesdagen var det en stor folkemengde som så at morderens hode ble skilt fra kroppen med et hugg. Fangen hadde gapskrattet da han ble ført opp på skafottet, ble det sagt. Andre mente at han måtte vært sinnsyk. Folk kunne også fortelle at taterkjeften fortsatte å skrate en god stund etter at hodet var rullet ned fra huggestabben.