Sist oppdatert: 04.08.2008 07:13

Fra Hedalen stavkirke til St. Thomaskirka på Filefjell

ARNE HEIMESTØL
  Det ble en utfordrende begynnelse på pilegrimsvandringa som startet i Hedalen sist lørdag. Målet er St. Thomaskirka på Filefjell, og der skal følget etter planen ankomme neste lørdag. Tre av pilegrimene fikk problemer på den første dagsetappen og valgte å avbryte ved Hølersetra.


Ved starten av andre dagsetappe

 

I år var det 25 deltakere med på første etappe. Sju til skal delta på siste del, og én av grunnene til dette er at fjorårets vandring måtte avbrytes på grunn av dårlig vær.

Den første dagsetappen var på 20 km, og deltakerne overnattet i telt ved Hølersetra.

Søndag gikk gruppa de 15 kilometerne fra Hølersetra til Reinli stavkirke. På Krokasletta fikk de overraskingsservering. Det var for det meste oppholdsvær denne dagen, men da de gikk Skardsvegen, kom styrtregnet, noe som førte til at de fleste ble gjennomvåte.

Jahn Børe Jansen og Tordis Ødegård er, som i fjor, ledere for pilegrimsvandringa.


To av de sju amerikanerne som er med på årets vandring
 


Prostiprest Tordis Ødegård


Jahn Børe Jahnsen er nesten klar til andre dagsetappe

Pilegrim for første gang

Margaret Lundvand kommer opprinnelig fra Mo i Rana, men flyttet til Midt-Sverige i 1969. Hun forteller at hun søkte på nettet etter informasjon om pilegrimsvandringer og valgte å melde seg på årets vandring fra Hedalen til Filefjell.

– Det er trygt å kunne følge en gruppe. Denne vandringen er godt organisert, og jeg er vant til å gå langt, så det byr ikke på problemer, sier den eneste svensken i pilegrimsfølget.

– Hvorfor ønsker du å være pilegrim?

– Jeg regner meg ikke som dypt troende, men deltar likevel i programmet som er lagt opp. Når vi går, skal vi være stille. Det gir meg tid til å reflektere, og dermed også anledning til å løse problemer. I pausene kan vi prate sammen. Det setter jeg pris på, for her har jeg blitt kjent med flere glade kvinner.


Vennskap bygges

Vandringsruta er slik:
Fra Hedalen stavkirke langs Kongevegen over åsene til Reinli stavkirke, videre til Aurdal kirke og langs Valdresbanen til Tingnes og Fagernes. Så over Fodnesåsen til Ulnes kirke, langs vestsiden av Slidrefjorden med avstikker til Mo kirkeruin og Tingsteinen før vi kommer til Slidredomen, den gamle hovedkirken i Valdres. Derfra til Einangssteinen, så til Lomen stavkirke og Høre stavkirke og langs Kongevegen i Vang til Hensåsen. Så langs nordsida av Vangsmjøsa med Riddarstøga, kvernhusa på Vennis og Leinesanden til Øye stavkirke. Derfra opp Rødalen og over fjellet til Gamlestøga og St. Thomas-kirken.

Bakgrunn

Prostiprest Tordis Ødegård var pilegrim til Santiago de Compostela i Spania for noen år siden. En dør åpnet seg på gløtt og ble til en drøm om en pilegrimsveg gjennom Valdres. Mange gikk sammen om å lage denne vegen, og den ble offisielt åpnet med en fellesvandring på åtte dager i 2006.

Vegen går gjennom fire kommuner og er innom fem stavkirker, tre steinkirker, samt flere nyere kirker og kulturminner. Målet for vandringa er St. Thomaskirken på Filefjell.

Relaterte saker: