Sist oppdatert: 07.08.2008 21:42

Mulig å finne blåbær

ARNE HEIMESTØL
  Det ser ut til at det vil bli mulig å finne blåbær i Hedalen  høst. Forekomstene er spredte. Det kalde været i juni, som bidro til at det finnes svært lite molter, har antagelig medvirket til at det også er lite blåbær mange steder. Vi har imidlertid funnet så pass mange forekomster at vi kan oppfordre folk til å lete etter dette bærslaget.

Blåbær er fremdeles ett av de mest populære og lettest tilgjengelige av de ville bæra våre. De smaker deilig rett fra busken og hvem sier nei til nyrørt blåbær med sukker en høstdag?

De er også brukbare til svært mye, syltetøy, saft, og til desserter og kaker av ulike slag. De egner seg godt til å fryse, både hele og rørte med litt sukker. 

Kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker er vist å beskytte mot flere kronisk sykdommer, særlig hjerte-karsykdom. Den forebyggende virkningen antas å ha sammenheng med den store mengden antioksidanter man får i seg ved å spise et slikt kosthold, det er ikke mulig å plukke ut et enkelt stoff. Blåbær og krekling er det to ville bærslagene som inneholder mest antioksidanter. I tillegg har blåbær særegne medisinske egenskaper.