Sist oppdatert: 18.12.2008 17:14

En av Europas 60 beste naturfotografer

TEKST: ARNE HEIMESTØL
BILDER: OLE JØRGEN LIODDEN, NATURFOKUS
  Han er en kreativ sjel, naturfotografen og forfatteren Ole Jørgen Liodden. Nå er han en av tre "Canon masters" i Norge - den eneste naturfotografen av dem, og i tillegg er han valgt ut som en av Europas 60 beste naturfotografer til å bidra i tidenes største fotoprosjekt: Wild Wonders of Europe.

Denne uken er Ole Jørgen ukens fotograf på Wild Wonders of Europe. – Jeg liker friheten til å uttrykke og skape mine egne fotografier, uttaler han til nettstedet. Her kan du lese intervjuet han har gitt, og du kan du studere noen av hans flotteste bilder.

Prosjektet Wild Wonders of Europe har et budsjett på 30 millioner og har selveste National Geographic som hovedsponsor.

Samarbeid med Canon
Canon Masters er betegnelsen Canon bruker på fotografer som aktivt samarbeider med selskapet. Med sin spesialiserte fotokunnskap er fotografene med på å drive produktutviklingen fremover. I tillegg til å inspirere og engasjere kommer de også med tilbakemeldinger og forslag til forbedringer på både produkter og tilbehør. Om Liodden skriver Canon følgende:

Ole Jørgen Liodden er heltidsfotograf med base i Hedalen i Valdres. Hans hovedfokus innen fotografering er natur, landskap, fugler og dyr. Dette har lokket han ut på mange fotoekspedisjoner til eksotiske steder. Liodden har gitt ut flere bøker inkludert Nordens første lærebok om digital naturfotografering.

Det er en utrolig tillitserklæring å bli valgt til både Canon Master og Wild Wonders of Europe. Dette er noe som jeg setter stor pris på og som også blir lagt merke til i fotomiljøet, sier Ole Jørgen.

Antarktis
I tidsrommet 28. oktober til 23. november ledet Ole Jørgen en fotoekspedisjon til Antarktis. Turen hadde 12 deltakere, og hver av dem betalte 80 000 kroner for opplegget. Lioddens gruppe utgjorde en fjerdedel av dem som fulgte ekspedisjonsbåten en svensk turoperatør hadde leid. På turen var deltakerne også innom Falklandsøyene, Andesfjellene og Chile.

Oppholdet i Gryteviken i Sør-Georgia ble spesielt. Her fotograferte ekspedisjonsdeltakerne reinsdyr som stammer fra Filefjell. Hvalfangere som oppholdt seg her for noen tiår siden, ønsket nemlig å spise annet enn hval, sel og pingviner. Dette var grunnen til at reinsdyr ble importert, og denne stammen har faktisk overlevd.

 

Kurs i bildebehandling
Er du interessert i bildebehandling? Da bør du vurdere å melde deg på kurs som skal gå på Ildjarntunet i januar og februar. Programmet Lightroom 2.0 er et verktøy som både amatører og profesjonelle fotografer kan bruke. Les mer om kursene her.

Naturfoto
Ole Jørgens siste bok, Naturfoto, har fått gode omtaler i media. Den er til nå solgt i 1200 eksemplarer. Se omtaler her.