Sist oppdatert: 28.12.2008 09:07

Alle kan ikke kjøre fortest

OLAV KRISTIAN OG MAGNHILD
 

Far og datter Huseby debuterte i sommer som racerbilsjåfører. Vi har rigget en bil med sikkerhetsutstyr som veltebøyler, 4-punkts sikkerhetssele og racingstol. Bilen ble tømt for alt vi ikke trengte, og ble dermed 300 kg lettere. Motor og bremser er som fra fabrikk, men ettersom alt egentlig er dimensjonert for tyngre bil med fullt lass, blir dette mer en godt nok.

 

Serien vi deltar i, er for italienske biler eldre enn 15 år, og foruten tekniske sikkerhetskrav er kravet kun at bilen har merkeriktig motor. Vår bil er en Lancia Thema, og den er utstyrt med en 6-sylindret motor på 3,0 liter.


Startfeltet på Vålerbanen
 

Vårt mål var å starte i vårens første løp, men på grunn av tekniske problemer kom vi ikke i gang før etter ferien. Teamet debuterte på Vålerbanen i august. Der ble det arrangert CSM (classic og sportscar meating), og mange forskjellige kjøretøyer stilte opp til forskjellige løp. Der var biler fra 1920 årene (historisk racing) og opp til dagens modeller (Porsche cup). Vi klarte ikke å fullføre løpene denne helgen, da vi igjen fikk problemer med bilen.
 

Samholdet og miljøet i racing er like mye drivkraften for å møte opp, som selve kjøringen. Når vi slet med teknikken på CSM, var det hele tiden mekanikere fra konkurrerende team som forsøkte å finne feilen sammen med oss. Målet er for alle, at flest biler deltar rundt banen. Serien har fort blitt Norges nest største serie (etter Short Car), og telte i år opp til 36 startende biler. Ganske artig syn, med biler i alle størrelser rundt banen samtidig. 

 

Feltet spenner seg fra Ferrari, Fiat 500, Autobianchi  (også veldig små biler) og mange Alfa Romeo til store Lanciaer, som vår bil. Det er delt inn i 4 klasser etter hvor mange hestekrefter bilen har i forhold til dens vekt.  Førernes alder varierer fra 16 til 72 år, men Magnhild er så langt den eneste jente i feltet.
 

Sommerens siste løp gikk på Rudskogen i Østfold i slutten av september, og der fikk teamet fullført begge sine løp. Gleden var stor da vi endelig var kommet i ”mål” etter nesten 10 måneders arbeid med bil og utstyr. Om ikke det ble noen plass på seierspallen, hadde vi mange morsomme og lærerike opplevelser denne sommeren, og vi gleder oss veldig til neste sesong. Da skal vi blant annet til Mo i Rana for å kjøre på Artic Circle, og kanskje blir det også en tur til Sverige. Vinternes forberedelser består av ytterligere letting av bilen og bygging av stivere understell. For neste sesong er målet å fullføre alle løp og forbedre rundetidene, og holder det til en plass på pallen, blir det nok ekstra stas.
 


Personlig utstyr som brannsikkert undertøy, dress og hjelm hører med.

En sliten, men glad jente, som nettopp har fullført sitt første billøp.

Pappa med fullført løp og ”kjøresveis”.

Man tar korteste vei.

Magnhild ønsker seg stivere fjærer til hjul.

Magnhild på 20, side om side med Aksel på 72