Sist oppdatert: 15.01.2008 12:27

Fra Hollywood til Lokalet

EDVIN FOSSHOLM

Som liten gutt først på 70-tallet satt hele familien hjemme hos oss hver eneste lørdag kveld og så på Kruttrøyk, en westernserie med Matt Dillon, Festus, Miss Kitty og Doc. Inspirert av alle de tøffe heltene tenkte jeg at dette ville jeg også gjøre når jeg ble stor.

Jeg hadde en plan om å lære meg amerikansk, dra til Hollywood og bli skuespillerhelt i en westernfilm på lik linje med med Matt Dillon, eller James Arness, som var hans riktige navn. Jeg hadde hørt at han var av norsk familie, så kunne han, så kunne jeg. Drømmen var å bli rik og berømt, eie mange dyre luksusbiler, et stort flott hus, og et digert svømmebasseng i hagen.

Slik gikk det ikke! I dag har jeg en helt vanlig jobb, gammel vanlig bil, et helt vanlig hus, og svømmebassenget i hagen begrenser seg til en liten hagedam med en fontene i. Men for å si som Ivar Simastuen: – Je har kjerring je e gla i, je e far. Hva mer kan en ønske seg?

På slutten av 80-tallet satt jeg i gymsalen på skolen og så ungdomslagets teatergruppe vise skuespillet Kalla i Oladalen, med Anders Vidar og Ola Johnny i hovedrollene, og da bestemte jeg meg på nytt: Dette vil jeg også gjøre, og sånn ble det.

Etter nesten 20 år som "fast ansatt" i teatergruppa i Hedalen ungdomslag har jeg hatt mange gode opplevelser sammen med en kjempeflott gjeng. For en som drømmer om Hollywood så er det ingen dårlig erstatning å få lov å jobbe sammen med så dyktige og seriøse personer som blant andre Gunn og Geir.

– Får du noe for det du gjør? Det spørsmålet fikk jeg av min far en gang.
– Ja, sa jeg, – men ikke så mye som ei krone på konto. Belønninga får jeg på så mange andre måter: En fullstappet sal, publikum som klapper, ler, og koser seg. Ved forskjellige oppsetninger hvor vi har med mange unger, så hender det at jeg får frysninger nedover ryggen, når jeg ser dem stå på scena og gi alt de har – for å glede alle som sitter i salen.

I dagens samfunn, hvor nesten alt dreier seg om penger og status, tror jeg det er viktig å lære de unge at det gode liv dreier seg om så mye mer. Det å kunne gi av seg selv, glede andre mennesker, å dele av sitt overskudd, det gir så uendelig mye tilbake. På denne måten skapes en vinn-vinn situasjon. Hadde jeg vært utdanningsminister, så skulle det vært pensum i skolen at alle elever skulle være med å sette opp et skuespill i året.

Målet for oss i teatergruppa er ikke å skape enere, men kan vi være med å gi et lite bidrag til de unge, slik at de blant annet får styrket selvtillit, så har vi oppnådd noe av det vi synes er viktig.

Selvfølgelig er det gøy at Cato i dag er en profesjonell skuespiller, og det var en fantastisk opplevelse å få være tilstede på Rogaland teater, sammen med 40 andre hedøler for å se Cato i hans debut som proff. Vi var veldig stolte da, han var jo vår "elev" en gang.

Jeg vil på vegne av teatergruppa få lov å takke vårt trofaste publikum, som gang etter gang møter opp for å se forestillingene våre, det gir oss inspirasjon til å prøve å gi dere en endra bedre opplevelse neste gang.
At det i ei så relativt lita bygd som Hedalen finnes så mange forskjellige lag og organisasjoner, og ikke minst ildsjeler, som står på for å gi oss andre gode opplevelser, er bare helt fantastisk. Det gjør, etter min mening, bygda vår til et godt sted å bo.

For min egen del blir jeg nok aldri skuespiller i Hollywood, men jeg har vært så heldig å få ei rolle i storsatsinga Sol av Isfolket som har premiere på Fagernes til høsten. Sammen med Bjørnar, som er den andre fra Hedalen som er med, så er vi i gang med de første prøvene 19. januar.
Og da vil je si på skikkelig vallersmål:E GLEA ME!