Bør
engangsgriller forbys?
TROND ØIGARDEN
Bør engangsgriller bli
forbudt å bruke? Slik lyder et av spørsmålene i Aftenpostens intervjuserie
”Sommergjesten”. De fleste svarer nei på spørsmålet. Ikke engang
miljøvernminister Erik Solheim vil forby engangsgrillene, men han legger i
det minste til en setning om at vi må ta hånd om søppelet vårt. I en liten
avisbunke jeg har på hytta, er det bare Ingeborg Gjærum, lederen i Natur og
Ungdom, som mener at engangsgriller bør forbys.
Engangsgrillene er
unektelig praktiske, jeg har brukt dem flere ganger selv. På bilferie med
familien, for eksempel. Når vi skal overnatte i campinghytte, kan middagen
raskt ordnes ved å handle grillmat og engangsgrill. Det er enkelt, det blir
lite oppvask og neste morgen er det bare å kaste grillen i søpla før
ferieturen fortsetter. Men - er de egentlig alltid så praktiske? Hva gjør
man med en varm engangsgrill når det er langt til nærmeste deponeringssted
og eneste transportmåte er å bære den i hendene eller sekken?
Nå i juni har jeg gått
noen turer på Teinvassåsen for å studere fuglelivet. I nærheten av
Bergevatna har jeg funnet ikke mindre enn tre igjensatte engangsgriller. For
meg forringes
naturopplevelsen ved
synet av dem. Det er også vanskelig å forstå hvordan folk tenker når søppel
legges så åpenlyst igjen i naturen. Etter slike opplevelser er det
nærliggende å tenke at svaret må bli ja, engangsgriller bør bli forbudt å
bruke.
I tillegg til at
engangsgrillene produserer mye unødvendig søppel, argumenterer lederen i
Natur og Ungdom med at det finnes så mange fancy bærbare griller. Jeg vil
også komme med noen forslag til alternativer. De engangsgrillene jeg har
funnet i turterrenget på Teinvassåsen, tipper jeg har vært brukt til
grilling av pølser i vinterferien eller påska. Her kommer tre miljøvennlige
forslag til hvordan pølsene kan tilberedes på tur:
- Ta med litt ved i
sekken, eventuelt spe på med ved funnet på stedet (vis hensyn – ikke
kvist halve skogen) og tenn bål. Et bål er fint både for grilling og god
turstemning.
- Ta med stormkjøkken.
Pølsene kan steikes eller trekkes alt etter behov og lyst.
- Kok opp vann på
hytta, hell det i en stor termos/mattermos og ha pølsene oppi. Under
rasten hentes ferdig trekte og varme pølser opp av termosen (ta med en
klype eller en kokkepinsett).
Min konklusjon er at vi
utmerket godt kan klare oss uten engangsgrillene. På campingplasser og
lignede steder kan det brukes faste griller og til turbruk finnes det
bærbare alternativer.
Uansett om engangsgriller
bør forbys eller ikke, oppfordrer jeg til å ta med søpla hjem eller å satse
på alternativer som ikke produserer søppel.
PS. De tre
engangsgrillene jeg har sett i området ved Bergevatna er nå blitt kalde, og
kan hentes!
Trond Øigarden, hytteeier
og turgåer |