Sist oppdatert: 17.07.2008 06:12


Bør engangsgriller forbys?

TROND ØIGARDEN

 

Bør engangsgriller bli forbudt å bruke? Slik lyder et av spørsmålene i Aftenpostens intervjuserie ”Sommergjesten”. De fleste svarer nei på spørsmålet. Ikke engang miljøvernminister Erik Solheim vil forby engangsgrillene, men han legger i det minste til en setning om at vi må ta hånd om søppelet vårt. I en liten avisbunke jeg har på hytta, er det bare Ingeborg Gjærum, lederen i Natur og Ungdom, som mener at engangsgriller bør forbys.

 

Engangsgrillene er unektelig praktiske, jeg har brukt dem flere ganger selv. På bilferie med familien, for eksempel. Når vi skal overnatte i campinghytte, kan middagen raskt ordnes ved å handle grillmat og engangsgrill. Det er enkelt, det blir lite oppvask og neste morgen er det bare å kaste grillen i søpla før ferieturen fortsetter. Men - er de egentlig alltid så praktiske? Hva gjør man med en varm engangsgrill når det er langt til nærmeste deponeringssted og eneste transportmåte er å bære den i hendene eller sekken?

 

Nå i juni har jeg gått noen turer på Teinvassåsen for å studere fuglelivet. I nærheten av Bergevatna har jeg funnet ikke mindre enn tre igjensatte engangsgriller. For meg forringes

naturopplevelsen ved synet av dem. Det er også vanskelig å forstå hvordan folk tenker når søppel legges så åpenlyst igjen i naturen. Etter slike opplevelser er det nærliggende å tenke at svaret må bli ja, engangsgriller bør bli forbudt å bruke.

 

I tillegg til at engangsgrillene produserer mye unødvendig søppel, argumenterer lederen i Natur og Ungdom med at det finnes så mange fancy bærbare griller. Jeg vil også komme med noen forslag til alternativer. De engangsgrillene jeg har funnet i turterrenget på Teinvassåsen, tipper jeg har vært brukt til grilling av pølser i vinterferien eller påska. Her kommer tre miljøvennlige forslag til hvordan pølsene kan tilberedes på tur:

 

  1. Ta med litt ved i sekken, eventuelt spe på med ved funnet på stedet (vis hensyn – ikke kvist halve skogen) og tenn bål. Et bål er fint både for grilling og god turstemning.
     
  2. Ta med stormkjøkken. Pølsene kan steikes eller trekkes alt etter behov og lyst.
     
  3. Kok opp vann på hytta, hell det i en stor termos/mattermos og ha pølsene oppi. Under rasten hentes ferdig trekte og varme pølser opp av termosen (ta med en klype eller en kokkepinsett).

 

Min konklusjon er at vi utmerket godt kan klare oss uten engangsgrillene. På campingplasser og lignede steder kan det brukes faste griller og til turbruk finnes det bærbare alternativer.

Uansett om engangsgriller bør forbys eller ikke, oppfordrer jeg til å ta med søpla hjem eller å satse på alternativer som ikke produserer søppel.

 

PS. De tre engangsgrillene jeg har sett i området ved Bergevatna er nå blitt kalde, og kan hentes!

 

Trond Øigarden, hytteeier og turgåer