Sist oppdatert: 27.07.2008 22:06

KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL

Temadag på Bautahaugen

Det er sommerlørdag med nesten tretti varmegrader i skyggen. Inne i Lies-stuggua på Bautahaugen sitter Rigmor Brenden og syr skinnfell. Det var jo også et tidspunkt for slikt arbeid! Ho medgir at dette helst er vintersyssel til vanlig, men når det først skal vises fram sommerstid, er dette den svaleste plassen å sitte akkurat nå. Ved siden av henne sitter Gunhild Aspholt og lager en kurv av never.

Rigmor har to ferdigsydde skinn til utstilling i stua. Det ene har ho vevd bakstykke til, de to andre er det trykt mønster på baksiden av. Ho har gått kurs og lært seg teknikken, og stempelmønstra er tradisjonelle, gamle valdresmotiv. Hun viser fram både fruktbarhetssymbol, kjærlighetssymbol og forskjellige kors som skal beskytte mot onde makter.

Denne dagen er det også potetkost på menyen. Det går an å spise potetsuppe, men jeg er mest nysgjerrig på å smake på den fyrstekaka med potetstappe i som Rigmor presenterte oppskriften på i Valdresen for noen uker siden. Den kaka var jammen saftig og god!!

Aleksander Hegdal er gaid på Bautahaugen i sommer, og han forteller at det er litt opp og ned med besøket. Noen dager er det nesten ingen som kommer, andre dager har det vært opp mot 25 gjester. Han låser meg inn i "butikken" der det er maleriutstilling. Temaet i år er malerier fra Vassfaret, og det er tre forskjellige kunstnere som bidrar. Se her er to forskjellige malerier av Mølla, sier Aleksander. Her er det ellers både malerier på lerret og akvarell.

Neste helg er temaet dyr, og da skal det visst være geiter på setervollen.

Det er mye morsomt og interessant å oppleve og se i nærmiljøet også. En trenger ikke dra så langt i sommervarmen for å få nye opplevelser....