Sist oppdatert: 05.07.2008 20:23

Samsonsteinen

ARNE HEIMESTØL
 

For noen dager siden fikk Bautahaugen samlinger besøk av Sylvia Adams og Kari Morrill. De ønsket å besøke steinen som er satt opp til minne etter George Samson. Han var bestefar til Sylvia og oldefar til Kari – som nå er bosatt i Colorado.

Samson og Pay var to jegere som gjerne gjestet Hedalen på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Boplass hadde de i Åsli og på Nerby. Det var småviltjakt de var opptatt av.

I 1908 omkom Samson, sammen med sin eldste datter, da de kullseilte i Oslofjorden. De ble aldri funnet igjen. Jaktkameratene fikk reist en minnestein der Samson pleide å sitte på post under harejakt på Nerbysmoen.

Steinen ble etter en tid flyttet til Nordre Lokalet. For noen år siden ble den plassert ved seteranlegget på Bautahaugen, og det var altså her to av Samsons slektninger kom på besøk.

Det er andre spor etter de to jegerne i Hedalen. Ved Helsenningen satte Pay opp ei hytte. (Tomten ble utskilt fra Bertelrud i 1898.) Hytta har fått navnet Helseboden. (Bygdefolket kalte den til å begynne med Payhaugen.)

Samson, som var baker i Oslo, var forøvrig en av initiativtakerne til Norges jeger- og fiskeforening.