I sommerhalvåret for 50-100
år siden var arbeidsdagene ofte lange. Likestillingen var ikke kommet så langt,
og kvinner og menn hadde gjerne forskjellige roller og arbeidsoppgaver på en
gård. På denne tiden var det helt vanlig at selv små barn deltok i de
daglige gjøremålene.
Fjøs- og matstell tok
kvinnene tok seg av. Noen kyr var på setrene om sommeren; andre kunne være
hjemme. – Når fjøsstellet var over om morgenen, måtte melka separeres, og
etter det kunne en slippe kyrne på beite i skogen, forteller Maria Bakke.
Kyrne ble sluppet gjennom ei grind og inn i "ei gutu". Dette var et
inngjerdet område med ei grind til. Gjennom denne gikk kyrne før de
fortsatte til skogs.
Ljåen ble som regel håndtert av gutter og menn.
Småjenter assistert mødrene, og guttene gikk i skole hos sine
mannlige forbilder, gjerne en bestefar.
Mat – arbeid for kvinner
At menn skulle sørge for matlaging, var
nærmest utenkelig.
– Mannfolka kom til ferdig dekka bord, og husk at slikt arbeid kunne være
strevsomt, forteller Maria. – Før en fikk elektriske komfyrer, fyrte en i
vedovner når mat skulle lages. Det ble mange svette økter på ellers varme
dager.
Hvile
I Marias familie spiste en dugurd ca. 10.30 og middag kl. 15.00. Etter
hver matøkt var det innlagt tid til hvile, men den var forbeholdt mannfolka.
Kvinnene måtte rydde opp etter måltidene.
Søndager
Lørdager var vanlig arbeidsdag. På søndager ble helligdagsfreden
vanligvis respektert. Dette var altså en dag der både kvinner og menn kunne
hente seg inn igjen etter ei hard arbeidsuke. Fjøs- og matstell måtte
imidlertid gjøres som vanlig.
|