Sist oppdatert: 21.07.2008 07:21

Ekte høndagskost

ARNE HEIMESTØL
 

I slåtten trengs det mat i store og næringsrike mengder. Vassgrauten med kjellermjølk er et typisk eksempel på kost i slåtten. Vi tok en tur innom Bautahaugen og prøvesmakte retten. Den anbefales  – både som varmgraut med kjellermjølk, eller kaldgraut med oppkokt, søt mjølk (kveldsmat).
 

Slik lager du grøten:

  1. Kok opp passe mengde med vann.

  2. Ha på byggemjøl til grøten er tjukk nok. Det betyr at sleiva skal stå i grøten.

  3. Kok grøten i minst 20 minutter slik at mjølet blir godt kokt.

  4. Tilsett salt etter smak.

  5. Tøm opp grøten.

NB! Denne grøten skal stampes – i motsetning til rømmegrøt.

Kjellermjølk er søt mjølk som har stått i kjelleren til den er blitt sur. I vår moderne tid kan du hente noe lignende på butikken. Den kalles kefir eller kulturmjølk.

Delte meninger om grøt

Faren min likte vassgrøt svært godt, forteller Nils Huset. – Jeg hadde mer sans for mjølkegrøt, for mjølk smaker jo bedre enn vann. Denne grøttypen kunne en lage av både grovt og fint hvetemel.

I krigsårene dyrket folk både bygg, havre og hvete i Hedalen. Varme somre på denne tida gjorde at hveten ble moden.


Finner du Nils Huset på dette bildet? (Her kan du kontrollere svaret ditt.)