Sist oppdatert: 04.06.2008 06:45

Mangler det ikke en statue i Hedalen?

OLE MARTIN HØGFOSS

Hvem er det som har gjort Hedalen og Vassfaret mest kjent? Hvem er det som har satt den kjære bygda og dalen deres på kartet, både i Norge og utlandet

13. mai i år var det 100 år siden slagbjørnen Rugg ble felt i Storbekkseilen i Vassfaret, altså på Hedalssiden av Vassfaret. I 1919 kom ”Fortellingen om slagbjørnen Rugg” ut i boka ”Der vildmarken suser.” Denne delen av boka, med identiske stedsnavn fra Hedals-Vassfaret ble oversatt til bl.a. tysk og nederlandsk og trykket opp i flere tusen eksemplarer. Det var forfatteren selv, Mikkjel Fønhus, som satte det flotte og klingende navnet Rugg på kjempebjørnen fra Vassfaret. ”Fortellingen om slagbjørnen Rugg” er fortsatt den eneste norske naturroman som hører hjemme i verdenslitteraturen!

Innledningen med beskrivelsen av Hedals-Vassfaret og hele den virkelighetsbaserte historien om Rugg trollbandt og fanget lesere, Hedalen og Vassfaret fikk befestet sin posisjon som bjørnemark, en befestning som fortsatt gjelder den dag i dag. Når vi snakker med noen som ikke har lokal tilknytning til Hedalen og Vassfaret er det først og fremst bjørn og bjørnemark som folk forbinder med den kjære dalen deres. 

Så da kjære hedøler, historielag og kommune, da gjenstår det to spørsmål som jeg til stadighet har undret meg over; Hvorfor står det ikke en statue av Rugg i Hedalen i dag?

Har dere glemt hvem som først og fremst har gjort dere og deres kjære dalføre kjent, og satt dere på kartet? 

Hva med å plassere en statue av Rugg i identisk størrelse utenfor eller i området ved Bautahaugen, kanskje kunne Mikkjel Fønhus også sitte med sin penn og blokk på en stein litt bortenfor og beundre bamsen?

Den lille minneplata til Rugg i Storbekkseilen ble satt opp på 90 års dagen etter Rugg sin død, neste år er det 90 år siden ”Der Vildmarken suser” kom ut. Kan nå Rugg endelig få sin statue neste år? En statue av Rugg burde la seg gjøre å få finansiert med hjelp fra kommunen, næringsliv, organisasjoner, lag og private bidrag. 

Så kjære hedøler, historielag og kommune – sett fart i arbeidet med å få laget en gild statue av slagbjørnen Rugg, om dere ikke handler nå, kan Hallingene komme dere i forkjøpet igjen… 

Det kjente fotoet av Slagbjørnen Rugg og jeger Steinar Steinarson Ormerud med hundene Grei, Hei og Skral. Den sagnomsuste og lengste bjørnejakten i norgeshistorien startet 25. mars 1908 og pågikk sammenhengende til Steinarson satte det fellende skuddet 13. Mai. Sammenlagt gikk 28 mann til og fra jakta.