Sist oppdatert: 12.05.2008 07:33

Rapport fra et sauefjøs

GUNNAR HEIENE
 

Nå nærmer lemminga seg slutten. Et lam fra i fjor har ikke lammet ennå, ellers er alle nedkommet.

I sesongen blir det utallige ommøbleringer i fjøset. Nyfødte settes i egne binger og blir etter hvert gradvis satt sammen med andre for å venne seg til det sosiale liv. Det er alltid spennende å se om det er noen som trenger ekstra omsorg og plass slik at det blir enda trangere.
 

I år har vi hatt to tilfeller som har tatt en del plass. Ei ville ikke ha lamma sine og står i tilvenningsbinge. Med den legger hun beslag på en egen binge mye lenger enn hun ellers ville ha gjort. Det som imidlertid har vært mest spennende i år, er ei søye vi måtte ta keisersnitt på.

Denne søya ble stor og tung og fikk bekkenløsning. I tillegg fikk hun strekk på noen sener og klarte etter hvert ikke å stå på beina. I begynnelsen kunne hun stå et par timer når vi hjalp henne opp.

Mandag 21. tilkalte vi derfor dyrlege med tanke på keisersnitt, men veterinæren  vegret seg. Søya hadde termin 20. april, så vi håpa at lamma skulle komme ut. Tirsdag klarte hun ikke å stå når vi hjalp henne opp. Vi konfererte med dyrlegen som mente vi skulle se det an litt, men da det ikke var bedre onsdag morgen, fikk vi dyrlege hit igjen. Det ble da tatt keisersnitt, og hun hadde fire store fine lam på til sammen 19 kg. Det minste lammet la ikke på seg og døde etter noen dager, men de andre er glade og muntre og er blitt store og runde.

I fjøset har vi et nettverkskamera med innebygd webserver. Dette kan vi benytte til å følge med på hva som skjer samtidig med at de som måtte ønske det, også har mulighet til å gå inn og titte. Dette har vi fått mye positiv tilbakemelding på. Ei dame skreiv på et diskusjonsforum at hun samlet lenker til nettkameraer fra hele verden, men at sauefjøset er favoritten. Andre sier at de må innom for å se at alt står bra til i fjøset før de legger seg om kvelden. Etter å ha tatt keisersnitt fikk denne e-posten:

Heisan.

Sitter og ser på videoen fra lammingen.

Det er veldig gøy å følge med og se om noe har skjedd. Ser også at den ene sauen har en eller annen rar innretning på seg. Er det noe galt med denne sauen?

Da vi satte i gang med operasjonen, koblet vi ut kameraet mot Internett. Etter inngrepet klarte søya fremdeles ikke å komme opp. Det tar gjerne noen dager etter bekkenløsning før alt strammer seg inn igjen. Vi mente likevel det ville være en fordel å få henne på beina, derfor denne innretningen.
 

Jeg tok et gammelt teppe og bretta til passe størrelse, skrudde det fast mellom to fjøler på hver side, la dette under magen på henne og festet det hele i en talje i taket. Slik kunna vi enkelt få henne på beina og fire henne ned igjen. Etter hvert som  hun ble bedre, koblet vi fra talja og lot teppet henge. Hun trengte fremdeles litt hjelp til å komme seg opp, men kunne da legge seg når hun ville. Nå klarer hun seg fint, og vi har tatt vekk hele  innretningen. Dyrlegen så på dette og ville anbefale det til andre i samme situasjon.
 

Nå er det varmt i været. Vi regner med å få tatt den siste ommøbleringen i løpet av pinsen. Da regner vi også med å kunne gjerde av et lite område rundt låven, slik at de største lamma kan komme ut å springe. Så kan de gå under låven for å komme i ly for regnet. Forhekk kan vi plassere i døra til vognskjulet slik at denne kommer under tak.

På fjellet ligger det nesten en meter snø, men med det været vi har nå, kan det likevel bli beite om en måneds tid.