Sist oppdatert: 16.05.2008 04:51

Samarbeid må til

ARNE HEIMESTØL
 

– Det har ikke vært noen motsetning mellom Hedalen stavkirke som menighetskirke og turistmål, og det trenger ikke bli det i framtiden heller, sa kirkeverge Kristen M. Hyrve under et møte på Ildjarntunet tirsdag 6. mai. Menighetsrådet hadde invitert til samling der bygdas fremste turistmål var tema.


Jahn Børe Jahnsen fra Valdresmusea fortalte om pilegrimsvandringene som starter ved Hedalen stavkirke og som ender ved St. Thomaskirka på Filefjell. I 2006 var det 40 påmeldte, i fjor var det 32. Årets vandring gjennomføres i tidsrommet 2.-9. august, og det er satt en øvre grense på 40 deltakere. 250 merker er på plass langs ruten, og vandringen går inn om fem av Valdres sine stavkirker.

Det er flere som gjennomfører deler av vandringen alene, og bruken av pilegrimsveien vil nok øke i framtida. Jahnsen fortalte at han skriver bok om stavkirkene i Valdres, og bildene i boken er tatt av Ole Jørgen Liodden.


Fra pilegrimsvandringen i 2007

Valdres natur- og kulturpark
– Samarbeid er et nøkkelord for å skape noe, sa kulturminnekonsulent Katharina Sparstad fra Valdres natur- og kulturpark. Fire forskjellige departementer, Oppland fylke og Riksantikvaren støtter parken. – Stavkirkene og stølsdrift er viktige satsingsområder, og det arbeides nå spesielt med tilrettelegging av besøk av stavkirkene. Blant annet får alle gaidene tilbud om kurs, og felles markedsføring er et annet tiltak.

Vedlikehold og estetikk

Nestleder Kristoffer Landsend i Hedalen Markedsforum pekte i sitt innlegg på kirkens historie og posisjon, med det rike middelalderinventaret, laget av datidens fremste kunstnere og håndverkere.

Vår Madonna er anerkjent som enestående i europeisk sammenheng. Sammen med selve kirken er den bygdas største kulturskatt, med tiltrekningskraft langt ut over landets grenser. Landsend mente at kirken burde kunne trekke et langt større antall europeiske turister og/eller pilegrimer til Hedalen, og at tilbud bør tilrettelegges overfor disse. Han viste så lysbilder av kirken og uterommet, og kom med følgende forslag:

- Kirken forfaller vedlikeholdsmessig. Selv om den snart skal restaureres, må det løpende vedlikeholdet bli mer proaktivt.

- En umiddelbar estetisk opprydding i alt som møter den besøkende, med tanke på å gi et ryddig og profesjonelt inntrykk. Også de små detaljene er viktige når et godt inntrykk skal skapes.

- Et prosjekt, ledet av fagfolk, for videre utvikling og estetisk forskjønnelse av kirken og kirkegården. Om ønskelig kan prosjektet inkludere f.eks. rasteplasser med middelaldertema eller annen kunst, og andre relevante tiltak. Prosjektet kan finansieres ved tilskudd fra bl.a. Utsmykningsfondet og Kulturrådet.

Valdres vidaregåande skule
Torgeir Karlsen, lærer ved reiselivslinjen på Valdres vidaregåande skule, støttet samarbeidstanken. – Skolen vår kan ta ansvar for opplæring av gaider. I samarbeid med Valdres natur- og kulturpark kan vi både lage kurs, sertifisere gaider og skrive ut diplomer
.
– Å få nok omvisere til kirka, er en utfordring, sa kirkevergen. Det trengs gaider i sommer, men også noen som kan ta imot besøkende resten av året.

Markedsføring
Spørsmålet ble så hvordan Hedalen som turistmål kan markedsføres. Brune skilter kommer opp ved Nes og i Begnadalen. Nettets muligheter må utnyttes både på Hedalen.no og Valdres.no.

Flere muligheter
Hedalen stavkirke er bygdas fremste turistmål, men bygda har mer å by på.  – Vi kan ta imot gjester som ønsker overnatting og bespisning, sier Oddvar Lund på Ildjarntunet.
Bautahaugen samlinger hadde bestemt at det kun blir åpent for omvisning på søndager. Mulighet for guidede turer i Vassfaret og Vidalen finnes.