Sist oppdatert: 14.05.2008 08:20

Vellykket hundreårsmarkering for slagbjørnen Rugg

OLE MARTIN HØGFOSS
  Ringerikes Turistforening (RT) med vassfarpatriot og turleder Kjetil Sudgarden i spissen arrangerte tirsdag 13. mai tur til minneplata over slagbjørnen Rugg. Denne dagen var det 100 år siden den legendariske slagbjørnen ble felt av Steinar Steinarsson Ormerud  i Storbekkseilen i Vassfaret. 18 turdeltakere hadde møtt opp for å få med seg denne historiske begivenheten.
 

Kjetil Sudgarden ved minneplata

Minneplata til Rugg

I strålende sol og blå himmel gikk vi fra Stormyra før Aurdalsætra, fulgte skogsbilvegen et stykke oppover lia, før vi i god RT-stil gikk ”skauleis til fjells” opp langs høyre siden av østre Storbekken. Vi var spente på hvor mye snø det ville ligge igjen i lia samt oppe i fjellet når vi nærmet oss plata, men alle ble positivt overrasket, her hadde sola fått godt tak, og de få snø flekkene som fortsatt lå igjen, var stort sett harde og enkle å passere over uten behov for truger.

Østre Storbekken hadde en stor vannføring denne dagen og bød på en spennende kryssing, kun et ufrivillig bad ble registrert. Vel fremme ved plata ble det servert ekte ”skau kaffe” samt Bamse Mums som seg hør og bør ved en slik historisk anledning. Turleder Kjetil fortalte om den lange og spennende jakten på slagbjørnen Rugg, samt minnet bamsen med en skål.
 
Turdeltakerne ved minneplata til Rugg

Det var en spesiell opplevelse å sitte her ved plata i dag, akkurat på dagen 100 år etter at Vassfarets største bamse måttet bøte med livet her oppe.  Det var som om man kunne forestille seg Rugg sine siste timer her i snaufjellet – en kamp for å komme seg unna, en kamp for å rekke ned i skogen igjen før jegeren tok han igjen på ski, Rugg datt igjennom skaren mens jegeren fløt opp på med ski, jakthundene som loset rundt bamsen og sinket han, hans blodige vonde labber etter 7 ukers sammenhengende jag, samt de to skuddene som tilslutt smalt fra 60 meters hold og gav et ekko ut over Vassfardalen, Rugg sine dager i Vassfaret var talte.
 


Minneplata og bamse mums


Oppe i snaufjellet

Hallingene hadde fått sin hevn etter at gjetergutten Johan Sagadalen døde av skadene etter et bjørneangrep ved Blåfjellhauga 16. august 1906. Men det var nok ikke Rugg som hadde skamfert Johan slik at han døde noen uker senere, det hadde vært en liten bjørn som angrep gjetergutten, Rugg var den største bjørnen som noen gang var blitt skutt i Vassfaret. Det flotte navnet Rugg fikk bamsen først 11 år etter sin død, i 1919 da Mikkjel Fønhus gav ut fortellingen om slagbjørnen Rugg, i Der villmarka suser.

Etter at nistepakka vår var fortært, ble det tid til en liten avstikker bort på utsiktspunktet litt nedenfor Hesthøgda, her hadde vi et vidt utsyn ut over Vassfaret, Bogen og Vidalen samt snødekte fjell helt inn til Vassfarets høyeste topp, Tolvvasskollen (1284 moh.). Det var en fornøyd gjeng som kunne returnere ned igjen den bratte lia etter en flott dag i Vassfaret.

Minneplaten over Rugg ble avduket for 10 år siden, den 13. mai 1998, altså 90 år etter Rugg sin død. Minneplaten er satt opp av Sør-Aurdal historielag etter initiativ fra Vassfarpatrioten og dagens turleder Kjetil Sudgarden.

Ønsker du å finne plata? Her er GPS-posisjonen:  UTM  32V  0535857  6713358  God tur!


På vei hjem