Sist oppdatert: 21.05.2008 05:20

Tips til ferien 

MIRIAM HAUGEN

Har du forsøkt en varm sommerkveld i shorts og singlet med fjellsko å rusle en tur fra Søbekk til Surtind? Å stå på toppen av Surtind og titte deg rundt og se fluene surre? Eller i jakta å liste deg med elgeskritt opp til Sandvasskollen og nyte utsikten over Hedalen

En heller våt sankthansaften slått opp lavo utenfor hytta, grillet under tak og deretter latt barna sove i lavoen, selv om faren for å bli våt i løpet av natta, er stor? Dagen derpå krabber dere opp mot et fjellvann, men må snu fordi det blåser litt surt og vi er kledd for sol og sommer. 

Brukt to døgn på ”å gå gjennom Vassfaret” sammen med familie og venner.

Tråkket skakt, og på grunn av tung sekk, forsvunnet på hodet ned i nærmeste tyttebærtue, til latter og fotografering av reisefølget. Dukket under og klatret over nedblåste trær på nesten gjengrodde stier. Spist meksikansk gryte med elgkjøtt og sett solnedgangen ved Suluvatnet. Vasket svette føtter i Nedre Grunntjern og glant på skyene. Sett ungene løpe fra tue til tue, og lage alt fra utedo til barkebåter.  

Gått time på time med tung sekk oppover og nedover i Bogfjella. Slått opp fjellteltet i ulendt terreng mens det mørkner. Spist muggen ost – men ikke merka det fordi det var mørkt. Våknet midt på natta av at vinden uler og venninnen din roper at teltet blåser bort? Løpt ut i truse, ulltrøye og goretexjakke for å feste teltplugger, deretter krabbe ned i soveposen og bli liggende å høre på vinden. Våknet støl og stiv og stønnet deg ut av teltet. For deretter å pakke alt du har foruten den grønne osten og vandre videre.  

Sittet på Hestehøgda en varm og solfylt sommerdag, stekt nyfanget fisk og spist nyplukket mølte og sendt ”erte” tekstmelding til noen som har betalt i dyre dommer for laksefiske.

Kjent smaken av stekte ostepølser sammen med et glass rødvin ved Øvre Sautjenn. Våknet til sol og sommer og et kaldt bad i samme vann. 

Tatt med dine prydbusker av noen venninner og gått fra Søbekk til Fjellvatnet. Spist lunsj i solveggen og knasket kvikk lunsj til dessert. Ruslet videre til Vassfarplassen og mimret om netter på stabburet i ungdommen. Og ledd godt med gode venninner. 

Blitt overrasket av tåke, snø og regn og plutselig sett Krøderen i stedet for Aurdalsfjorden. Våknet til fem centimeter nysnø og telt med kjeller ved Veneli fordi teltplugga lå igjen hjemme? Skremt opp 25 ryper i ei li? Fått annengrads forbrenning på haka fordi sola stekte da du vandret med utsikt mot Vidalen, Sperillen, Hedalen og Søbekkfjella?  

Har du spist julens oversomrede hardangerlefse på Høgdefjell en flott høstdag, mens barna hopper fra stein til stein og gjør grimaser hver gang du forsøker å forevige øyeblikkene. Betraktet og humret over steinbautaene dere passerte på tur opp? Tenkt at dette må vi gjøre oftere. 

Kanskje trenger du og barna ikke reise så langt for å oppleve noe i sommer?