Sist oppdatert: 25.05.2008 13:14

En reise utenom det vanlige

ARNE HEIMESTØL
 

I 193 dager har han vært på reise, stort sett alene, på Cuba, Costa Rica og i Sør-Amerika. Kjærligheten til fjell har ekshedølen 26 år gamle Magnus Hendis fått, først gjennom turer i Hedalen, og deretter gjennom mer utfordrende opplevelser i  Jotunheimen. Et høydepunkt på såttemånedersreisen han snart har fullført, ble bestigningen av  Acancagua - som er det høyeste fjellet på den vestlige halvkule - og det høyeste fjellet i verden utenfor Himalaya.

Magnus ser med glede tilbake på de mange flotte turene i kano i Vassfaret, i tåke på ski på Mana, fisketurer i pøsende regnvær og overnattinger i telt og lavvo som liten. De som har prøvd å holde følge med ham på ski, vet at dette ikke var helt enkelt.

Musikk eller idrett?
La oss skyte inn at det er mer enn idrett han har vært opptatt av. I Hedalen Musikkorps fant han sin naturlige plass, og i 2003 spilte han trompet i signaltroppen i Garden. Etter videregående skole gikk han på musikklinjen på folkehøgskolen i Søgne. Senere valgte han Idrettshøgskolen, og her har han tatt bachelorgrad med vekt på friluftsliv. Dette innebærer alt fra breføring, turplanlegging, ledelse/ instruksjon, didaktikk og pedagogikk m.m.

Reiselysten øker
Gjennom studiene på Idrettshøgskolen fikk han prøve klatring, og lysten til å bestige spennende utenlandske fjell våknet.

Som en siste del av studiene ved idrettshøgskolen tok han et halvt år ved St. Martins College i Lancaster der han hadde fokus på blant annet "Mountain Landscape Study" og "Environmental and Ecological Awareness in the Outdoors". I løpet av denne perioden tok han  engelske studievenner med på turer i norske fjell og fikk samtidig mer og mer smaken på å klatre i spennende topper i andre land.

Etter studiene på Idrettshøgskolen jobbet han i fjellsportsavdelingen på Oslo Sportslager, og da ble han "smittet" for alvor. De fleste som jobber her, bruker nemlig mesteparten av fritiden sin på å være ute i fjellet og i skogen. Alt klatreutstyr må prøves før det kan selges...

Til Cuba og Costa Rica
Etter en intens jobbeperiode startet reisen 17. november 2007, og første mål var Cuba. Her brukte han tid både på kulturelle opplevelser og klatring. På Costa Rica prøvde han turer i jungelen.

Acancagua
Det store målet på denne første delen av turen var en ekspedisjon til Acancagua, det høyeste fjellet på den vestlige halvkule - og det høyeste fjellet i verden utenfor Himmalaya. Denne toppen skulle bestiges i januar - sammen med en liten gruppe nordmenn som ble ledet av en kollega av Magnus fra Oslo Sportslager. Turen ble tilbakelagt på 23 dager. Magnus kom til topps,
6959 meter over havet, uten oksygen! Les mer her.


Aconcagua i bakgrunnen

Chile, Argentina og Bolivia
I Sør-Amerika ble det flere turer med telt og sovepose, og han fikk også tid til et spanskkurs.
Ved påsketider kom kollega Siri fra Oslo Sportslager på besøk, og de reiste sammen noen uker. Den siste tiden har han vært alene igjen, og nå har klatreturer i 5000 meters høyde i Bolivia stått på programmet. I Peru venter flere spennende fjell før han kommer tilbake til Norge.

Blogg
Gjennom Magnus sin blogg kan vi følge med på hans spennende og uvanlige reise. Her er det per 25. mai lagt ut 899 bilder, og leserne kan selv legge inn kommentarer til reisen og til nettstedet.

Utfordringer i Hedalen
Mon tro hvilke utfordringer vi kan gi denne ungdommen når han kommer til hytta i Hedalen etter endt reise? Bestigning av Ørneflag og rappellering i Bruskerudberga blir vel i enkleste laget, Magnus? Forumet er åpent for innspill...


Aconcagua i bakgrunnen