Sist oppdatert: 31.05.2008 03:39

Zzzzøvnløs?

LINE KAMILLA BRASTEIN
 
Som utflytta hedøl og ivrig leser av Hedalen.no har jeg fått med meg at det i år er mange barnefødsler i Hedalen. Så flott! Da tipper jeg at det er mange trøtte småbarnsforeldre å finne i bygda! ;) 

Selv kan jeg se tilbake på 11 måneder som mamma til en livlig, glad og våken krabat. Å være mor er stort! Samtidig er det kanskje noe av det mest intense vi får oppleve i livet. Døgnet rundt har jeg måttet stille opp for en liten kropp som trengte kos, trøst og mat. Her eksisterer ikke sykemeldinger eller matpauser – knapt nok dopause.  

Jeg ble tidlig opptatt av dette med barn og søvn. Jeg har lest bøker, forskningslitteratur og nettsider. To eksperter har kommet med innspill. Nå er arbeidet mitt nesten ferdig: Velkommen til www.sovlillebaby.com!  

På søvnsiden kan trøtte foreldre finne tips til hvordan gjøre hverdagen mindre slitsom. Her finnes innkjøpsråd for gravide, mammahistorier, tanker om nattamming og bokanmeldelser. Hvordan man kan samsove trygt, er et eget tema.  

Målet med nettstedet er å gi lett tilgjengelige råd om dette med spedbarn og søvn, samtidig som de også skal bidra til å forme babyen til å bli et trygt, harmonisk og selvstendig menneske. Anbefalinger endrer seg med tida, og jeg har forsøkt å holde meg til de siste resultatene fra forskningen. Tidligere lærte foreldre at gråt styrket babyenes lunger. Nå advares det mot å forlate gråtende barn. Dette er jeg opptatt av! 

Det står mye om nærhet på søvnsida. Spedbarn kan aldri bli bortskjemt på kjærlighet og omsorg! Tvert imot: Desto mer positiv oppmerksomhet vi kan gi våre små gull, desto tryggere og gladere blir de.

”Barn trenger røtter og vinger,” sier psykologspesialisten Joachim Haarklou i et intervju. Røttene er kjærlighet i den trygge basen. Vingene får de gradvis, i form av utforskningsadferd. Min sønn fryder seg over å kunne krabbe bort fra oss for å oppdage verden.

Nye ting lærer han hver dag, og en dag kommer han til å pakke kofferten og flytte hjemmefra for godt. Jeg tror de aller fleste foreldre ønsker at barna skal vokse opp til å bli sunne og selvstendige mennesker. Grunnlaget er det vi som gir dem! 

Velkommen inn på søvnsida mi! Og har dere tanker om temaet, er jeg svært takknemmelig for innspill! E-postadressa mi er post@sovlillebaby.com