Sist oppdatert: 06.05.2008 22:16

Selvkritikk og mestring

RUTH-HEIDI GRØNBECK

Har dokker tenkt over hvem vi prater mest med i løpet av en dag? æ har ikke tenkt over det før denne siste tiden der æ har jobba en del med meg sjøl å mine tanker og følelser. Æ har funne ut at det e min indre stemme, å den kan være din største uvenn dersom den kun fokuserer på det du ikke får til eller ikke er flink til.

Å være selvkritisk trur æ ikke treng å være negativt så lenge den indre kritikk e bra  å e i balanse. Hvem har ikke opplevd eller at vi reflekterer over at vi sier til oss sjøl "æ får det ikke til , æ har det så rotete , æ burde leke mer med ungene , æ burde trene , æ må slanke mæ , æ klarer ikke si nei , æ e ikke flink……."

Sånn kan vi holde det gående, prøv å tenk over å bli bevisst på hva du sier til dæ sjøl og gjør noe med det ved å skriv ned din positive sider å si det til dæ sjøl – æ trur det kan hjelpe en med å få has på den indre kritikeren som noen av oss har i oss.  

Æ trur vi må være mer tilstede i nuet og tenk her og nå. Fokusere på det du driv med i øyeblikket. Det e for eksempel viktigere å leke med ungan her og nå, framfor å tenke på hvordan mor du burde vært. Vær mer tilstede i det som skjer, istedenfor å tenke på hvordan det burde vært.

I tilegg trur æ at man kan øve seg på å være takknemlig for det som er i livet vårt nå i dag, vær glad for familien man har, venner, gode samtaler og jobb. Så trur æ at vist man sender ut slik positive signaler, vil man oppleve å få det tilbake.

Så trur æ vi kan bli flinkere til å puste, for de fleste av oss puster nok ganske overfladisk i en stressa og hektisk hverdag . Æ har vært så heldig å lære en måte å slappe av på som gjør mæ i stand til å romme mer i en slik hverdag.

Så da vil æ anbefale dokker til  å gjøre pusteøvelser i 12 min hver dag. Sett dæ godt til rette i en god stol med håndflatene i være trekk et dypt pust inn gjennom nesen, du skal kjenne at lungene fylles med luft. Hold et sekund å trekk inn enda litt luft. Hold pusten i et par sekunder og så slipp lufta ut gjennom munnen. Dette synes æ gjør godt; prøv sjøl i en måned, så får du se hvordan det er før du fnyser av det. Sender ut varme tanker til dokker alle med ønske om en fin vår.