Sist oppdatert: 17.03.2008 09:43

Løypelagskonserten

SIGRID HAUGEN


Programleder Olaf Ødegaard:
– Hadde Edvard Grieg levd i dag, og hatt hytte i Fledda, så hadde han komponert ”Ved Seterknatten”


Svein Bjørkøy


Ole Johannes Kosberg


Line Kamilla Brastein


Trygve Bolstad
og Torunn Bolstad


Anne Mathea Digene


Eirik Fossholm


Geir Øverby hadde ansvar for lyd og lys


Gerd Sukke og Kjellaug Kjensrud hadde tatt kjøkkenasvaret. Her skjærer Gerd kulterudkringle

Lørdag kveld ble en vakker opptakt til påska. I drøye 2 timer kunne vi lene oss tilbake og bare nyte, vi publikummere som hadde takka ja til denne uvanlige innbydelsen. For hva er en løypelagskonsert?
 

Jo, i Hedalen har vi noen ildsjeler som står på både seint og tidlig til nytte og glede for fellesskapet. Et tiltak som er blitt virkelighet takket være en enestående dugnadsinnsats og godt samarbeid mellom bygdefolk, utflytta hedøler og hyttefolk, er Hedalen løypelag. Vi kan nå gå 10 mil i nydelige spor i alle deler av hedalsfjella. Løypemaskina koster penger, og nye midler må til skal laget klare å videreføre drifta på det fantastiske nivået det nå kan framvise.

 

Mannskoret Gubbus Kantorum, som vi har stifta bekjentskap med ved noen tidligere anledninger, er også et ildsjel-tiltak. Koret betegnes som et prosjektkor, som trommes sammen og øver til spesielle anledninger.
 


 

Gubbene bestemte seg for å slå et slag for løypelaget, og 22 sangere fra 15 til 70 år gikk med entusiasme inn for oppgava. Så ble det da også en konsertopplevelse av de sjeldne.

Koret med bygdas beste basser og tenorer ble denne gangen forsterka med både begnadøler og utflytta hedøler, samt profesjonelle Svein Bjørkøy. Bjørkøy er professor i sang ved Norges musikkhøgskole, og han har hytte i Fledda. Vi er svært takknemlig for at han ville samarbeide med bygdefolket og gi oss denne opplevelsen!

 

Vi erfarer etter hvert at vi har allsidige ressurser og kompetanser blant hyttebrukerne våre. At de vil berike bygdemiljøet med sin deltakelse, setter vi stor pris på. Hva hadde vel løypelaget vært uten aktiv innsats fra hyttefolket?

 

Ei tredje gruppe som også bidrar til trivselstiltak i bygda, er de som har flytta ut for kortere eller lenger tid, men som stadig vender tilbake. Det gjelder både noen av sangerne i mannskoret og flere andre som deltok på konserten.

 

Undertegnede er ikke kompetent ti å gi noen vurdering av de musikalske prestasjonene. Jeg vil bare som vanlig publikummer slå fast at konserten var en nytelse fra ende til annen. Og da tror jeg trygt jeg kan slå fast at nivået var høyt.

 

Første avdeling var viet påskens kristne budskap. Gubbus Kantorum åpnet med tre sanger:

”Høgt frå den himmelske klåra” av Johan Grimstad

”Praise We Sing to Thee” av Josef Haydn

“Den store, hvide flok”, tonesatt av Edvard Grieg.

 

Osvald Fossholm, (nesten) utflytta hedøl er en dyktig sanger. Han synger bl. a. i Oslo Filharmoniske Kor.  Akkompagnert av Inger Olea Digene på piano sang han ”Jag gick i dag der Jesus gick”.

Virtuose og alltid trofaste Inger Olea fikk tidligere i vinter bygdeprisen for sin musikalske innsats.
 


I neste innslag hørte vi henne i samspill med Herman Nordby på trompet med Gershwins ”Summertime” og Jones’ ”A child is born”.

Herman (20)har spilt i Hedalen musikkorps siden han var 10, og har som student og hybelboer spilt i  Fagernes musikkorps og nå  Jaren hornmusikkforening.


Ikke verst at en ungdom fra bygda nå spiller i det korpset som for noen uker sider ble rangert som Norges fjerde beste korps i NM for brassband..

 

Svein Bjørkøys mektige soloavdeling ble akkompagnert av Ole Johannes Kosberg på piano. Kosberg er organist i Nordberg i Oslo, og også hytteeier i Fledda.
 

 

Helge Nordby fra styret i Hedalen løypelag orienterte om løypelagets historie, dagens stilling og planene for drifta videre. Det er nå andre vinter med løypemaskin i drift. Etableringsfasen er forbi, og vi er nå over i vanlig driftsfase. Utstyret skal vedlikeholdes og oppgraderes.

De fem sjåførene gjør en kjempejobb, og de bør få lønn for strevet. Derfor er det viktig at alle betaler det årlig bidraget til løypekjøring. Innbetalingsblankettene sendes fra Valdres destinasjon, men pengene går til Hedalen løypelag.

Vakre bilder fra løypemaskinas runde i hedalsfjella illustrerte Helges orientering. Det tar 8-10 å kjøre hele løypenettet.

 

I pausa ble vi beverta med kaffe, saft og kringler, og vi kunne betale det vi syntes det var verdt. Jeg tror de fleste verdsatte serveringa høyt…

 

2. avdeling starta ungdommelig.

Anne Digene og Eirik Fossholm framførte to sanger. Med Whiskey Lullaby deltok de nylig fra Ungdommens kulturmønstring i Valdres og gikk videre til fylkesfinalen.

 

I Hedalen har vi også folkemusikere på høgt nivå. Far og datter Trygve og Torunn Bolstad spilte to låtter fra Krødsherad: Kryllingguten og Brudelått.
 

 

Lina Kamilla Brastein sang nydelig ”Fola, fola blakken” med Edvard Griegs melodi, til eget pianoakkompagnement.

 

Frank Sinatras ”My way” ble tolket på en mesterlig måte av Osvald.
 

Kveldens overraskelse var blandakoret, med utspring i Fledda og forsterka med damer og menn fra bygda. Etter sigende lå det 20 minutters øving bak, men bra låt det!

 

Svein Bjørkøys og Ole Johannes Kosbergs andre avdeling bød på mye Grieg og norsk natur.

”På fjellet” (Kristofer Janson / Edvard H. Kierulf), ”Med en primula veris” (John Paulsen / E. Grieg) og Ved Rondane (Å. O. Vinje / E. Grieg).

”Min Storronde er Seterknatten”, sa Bjørkøy.

 

Gubbus Kantorum avslutta konserten med fire nasjonalromantiske sanger.

Ut mot havet, Så skimrande var aldrig havet, Nøkken (med Bjørkøy som solist) og Når fjordene blåner.

Aldri har vi hørt mektigere sang i gymsalen på Hedalen skole! Så fikk de også stående applaus fra en fullsatt sal.

 

Løypelagets leder Line Mork takket og delte ut blomst til alle aktørene.

Initiativtaker til kveldens dugnad og dirigent for Gubbus Kantorum, Arne Heimestøl, fikk løypelaget hederspris, ”Den brukne skitupp”!

Fra før har garasjebygger Nils Sætrang og Helge Nordby/Hedda Hytter fått denne utmerkelsen.

 

 

Løypekjører og gubbesanger Olaf Ødegaard ledet kvelden på en ypperlig måte.

La meg gjøre hans ord til mine: ”Etter det jeg ser og hører og opplever her i kveld, tenker jeg: Det er utrolig hva samarbeid kan føre til. En behøver ikke være glad i å gå på ski engang for å støtte løypelaget”!