Sist oppdatert: 11.10.2008 23:09

Knøttefotball 2008

TEKST: MIRIAM HAUGEN
FOTO: HILDEGUNN KILLI
 

En stor gjeng 5-, 6-, 7- og 8-åringer har brukt våren og høsten til å sparke fotball, og nå vil vi dele opplevelsene våre med Hedalen.no.Vi starter opp i midten av mars med innetrening. Med mellom 20 og 30 fotballspillere inne i gymsalen, ble utfordringene store: Liten plass og mye støy, men moro var det. Vi fokuserte på vesentlige ting, som at vi ikke skal ta ballen i hendene og at det gjelder å få mål. Men i gymsalen er det mye annet som er spennende – både ribbevegger og scenetepper kan klatres i. 

I slutten av mars var det Dnb Nor Cup i Valdreshallen. Elleve knøttespillere var med. Hallen er stor og knøttespillerne små, men tre kamper ble gjennomført med fulle tribuner og heftige heiarop. Innsats og glede hadde spillerne masse av og Sjarmørprisen fikk Mikkel fra Hedalen.
 

 

I mai var snøen borte, vi kunne trekke inn frisk luft og trene ut. Det gjorde godt både for ører og bein.

Med mellom 15 og 25 barn på hver trening trenger trenerne både mot og struktur for å få lært bort elementære fotballferdigheter. Mot hadde vi i rikt monn og struktur var det også i korte perioder. Moro hadde vi det hele tida.

 

For de som ikke vet det, har ”våtområde” på oversiden av gressbanen flust av rumpetroll på våren/forsommeren og dette hadde en magisk tiltrekning for så og si alle spillerne. Det var ikke alltid like lett å konsentrere seg om fotball, når rumpetrollene var sprell levende rett utenfor banen. Vanskelig var det også å få med spillere hjem etter endt trening, alle tomme kjørrøl ble fylt med vann og rumpetroll, og gjerne satt på nattbordet til kvelds.
 

 

I mai begynte fotballkampene organisert som turneringer, tre før ferien og tre etter ferien. Vi hadde to lag i hele sesongen. Spillerne fikk prøve seg som keeper, forsvarsspillere og spisser – de spilte i regn og sol. Det ble mange mål feil vei, men det gjorde lite så lenge det ble kioskbesøk etter kampene. Vi besøkte Fagernes, Leira og Etnedal og bilturene dit var livlige.

 

I løpet av sesongen økte ferdighetene og motet hos spillerne. De var raskere på ballen, tøffere med motspillerne og scoret flere mål. De ga klare meldinger til foreldre og trenere. Og ovom gressbanen ble rumpetrollene til frosker. Frosken ble kysset, men det ble ingen prins til jentenes store skuffelse. På siste trening var sorgen stor, hele den lange rumpetrolldammen var fylt igjen med pukk. En av knøttetreningenes høydepunkt i flere generasjoner er borte, så gjenstår det å se om konsentrasjonen på trening blir større. 

Sesongen har inneholdt mye rumpetroll, kioskbesøk, baklengsmål, skolisseknyting, blåveiser og sammenlikninger av skrubbsår – men aller mest fotball og moro.


En flott innsats fra samtlige spillere og et godt grunnlag for fotballen i Hedalen videre!