Sist oppdatert: 27.04.2009 19:03

Bjønnlos ved Strøen i Vassfaret

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO: OLE KNUT STEINSET OG PER IVAR STENSÆTER, STATENS NATUROPPSYN
  Tor-Anders Perlestenbakken og elghunden Bamse hadde en sjelden opplevelse i november 2008. De gikk rett på hiet til en sovende bjørn i Vassfaret.

Det var under trening med elghund at dette hendte. Bamse hadde hatt los på to forskjellige elger, og Tor Anders fulgte etter.  – Et stykke ute i treningsøkta lurte jeg meg over en bakketopp, inn under noen gamle grantrær, og plutselig så jeg Bamse i full los. At jeg skulle komme så nær i den dype snøen, var svært uventet.  Jeg så imidlertid ingen elg, men bamse viste en påfallende interesse for ei gammel, mosegrodd maurtue.


Perlestenbakken stod på motsatt side av hiet i november, ca. 20 meter fra åpningen.

Mens Perlestenbakken stod og ventet, oppdager han at elgen Bamse loset på, hadde tuslet forbi maurtua, og da elghunden kom fram til den, hadde det egentlige byttet tydeligvis blitt helt uinteressant.

Det var fremdeles stille i tua. Bamse kom tilbake til sin eier før han igjen oppsøkte nedsida av maurtua og ble delvis borte inne i den. Plutselig skvatt hunden flere meter bakover. Et nytt, lignende framstøt ble gjennomført – med samme skremte retrett.

Retrett
– Jeg bestemte meg for å trekke meg unna, jeg hadde sett nok, men visste fortsatt ikke sikkert hva dette var. Til våren kunne jeg kanskje finne svaret på det. Tidligere på året hadde jeg funnet ei tilsvarende maurtue et annet sted i Vassfaret. Dette var et nyutgravd bjørnehi, forteller Tor Anders.

Perlestenbakken, som antar at losen varte 30-45 minutter, tok med seg Bamse, og gikk tilbake til bilen. Statens naturoppsyn ble varslet, og de var enige om å ikke gå ut med historien før maurtua var undersøkt utpå våren. – Og nå har jeg beviset. Hiet er tomt, men sporene taler sitt tydelige språk, sier Tor Anders.

Uvanlig
– Det spesielle med denne hendelsen er at bjørnen ble i hiet, sier rovviltkonsulent Ole Knut Steinset. Han kjenner til andre tilfeller der vintersovende bjørn har blitt forstyrret. Det vanlige er da at den kommer med et brøl, går ut av hiet og finner seg en ny plass den kan overvintre. I dette tilfellet ble den imidlertid liggende helt til påske.

Ny observasjon
Sist søndag ble det funnet nye bjørnespor på grensa mellom Buskerud og Oppland. En skal ikke se bort fra at Bamse får los på bamse seinere i år...


Bjørnehiet i maurtua


Spor etter klatring i gran like ved hiet


Tydelige spor etter bjørn