Sist oppdatert: 08.04.2009 07:43

Nyttefolk

LINE WERMUNDSEN MORK 

Nytt-på-nytt-sesongen er over, men vi er inne i høysesongen for påskenøtter: Hva rimer på nyttefolk – og var å finne som avisoverskrift uken som gikk?

Hyttefolk!  (Gratulerer, du har vunnet en skitur i Hedalsfjella :-) ) Kan vi hyttefolk virkelig gjøre nytte for oss?  Joda, Arne er åpenbart av den oppfatning når han nå for tredje år på rad har gitt meg kommentaren i påskeuka… Dermed har jeg fått anledning til å prise Slafjell framfor Hafjell, gjøre meg noen tanker rundt påsken og alle dens muligheter i Hedalen samt å reflektere litt rundt dugnadslivets gleder.  Oppsummert: Hvilken hygge jeg som hytteeier har av Hedalen generelt, og i påsken spesielt. 

Hygge og nytte er to sider av samme sak. Og kan man være til nytte, blir hyggen desto større.  Da minstemann, yngst av tre barn den gangen under fem år, var baby, ble jeg forespurt om å sitte i menighetsrådet hjemme. Kveldsmøter midt i barnas leggetid er kanskje ikke optimalt i den perioden av livet, men jeg sa ja likevel. Valget begrunnet jeg bl.a. i ønsket igjen å bli ”lokalkjent” i menighetshuset, om å høre til og vite hvordan oppvaskmaskinen virket J  Et slikt verv varer i fire år,  babyen vokste til, og  da jeg en dag hørte ”Ferdig!” fra toalettet  langt unna kjøkkenet uten at jeg ante at hun var der, forsto jeg at her var vi blitt godt kjent, ja!  Underveis hadde både hun (i dag tenåring) og jeg knyttet mange gode bekjentskaper som vi fortsatt kan glede oss over. 

Etter tre år i Hedalen Løypelag, bruker jeg lengre tid enn noen sinne på turen fra Søbekkseter rundt Seterknatten og Surtind.  Jeg kunne skylde på dårligere kondisjon, men det stemmer ikke (jeg får jo tross alt masse trening av å følge i løypekjørernes spor!) . Årsaken ligger først og fremst i alle de hyggelige menneskene jeg prater med underveis og dernest i alle stikkene som må børstes av og trekkes opp og rettes opp.  Så er jeg forhåpentligvis til nytte – og har definitivt stor egen hygge av dette.   

”Hyttefolk = Nyttefolk” skrev VG sist fredag, og refererte til en forskningsundersøkelse fra 2008.  Som ”sannhetsvitne” bruker VG Jørn Hoel. Han vil gjerne gi sin hyttebygd noe tilbake, og gir av det han kan: Synge.  Derfor gir han hver romjul en gratis konsert i Rjukan.  Også i Hedalen har vi hyttefolk som kan synge – skulle du være i tvil er det bare å stille opp neste gang det blir løypelagskonsert!  Det er klart at vi kan rydde løyper og stier, der har vi jo også en klar egeninteresse.  Litt nytte gjør vi vel også for oss i form av varekjøp, det være seg dagligvarer så vel som håndverkertjenester.  Web-kameraet i Søbekklia har vel flere enn hyttefolket nytte av?  Men det finnes helt sikkert flere hyttefolk i Hedalsfjella som gjerne er nyttefolk  - fordi de derigjennom får enda mer hygge igjen.   

Bare fantasien setter grenser. Dessuten må vi være flinke til å bruke de møteplassen vi har mellom hytte- og bygdefolk, både nå i påsken og ellers i året.

God påske –  i hytte og bygd!