Sist oppdatert: 18.08.2009 06:35

Én tid for arbeid; én tid for hvile

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN OG ARNE HEIMESTØL
  Hun var nummer sju i en søskenflokk på elleve. På Øvre Sukke vokste hun opp. Hennes søster, Karine, ble 101 år, og søster Gina manglet bare noen få uker på å runde tresifret fødselsdag. Lørdag 15. august fylte Ingrid Grøv 100 år, og det ble feiret på hjemgården. Hedalen.no slutter seg til gratulantene!

Syn og hørsel er svekket, men gode hjelpemidler bøter på det. Ingrid er imidlertid klar i tankene, og hukommelsen er god. Avislesing går greit, og når høreapparatet er på, går det fint å kommunisere med besøkende.

– Jeg står opp og steller meg selv hver dag, forteller jubilanten. På torsdager lager hun handleliste, og på fredager kommer det som er bestilt, på døra. Når været tillater det, setter hun stor pris på å sitte ute på Hedalsheimen – der hun nå har hatt leilighet i snart 13 år. – Her har jeg det godt, og jeg får den hjelpen jeg trenger.

Oppvekst
Ingrid ble altså født i 1909; fire år etter unionsoppløsningen og fire år før det ble innført alminnelig stemmerett for kvinner i Norge. Folkeskolen tok hun på Ildjarnstad, og favorittfaget der var historie. Seinere gikk hun et år på Valdres folkehøgskole. Fram til hun giftet seg med Haldor Grøv i 1942 jobbet hun hjemme på gården på Øvre Sukke. Ett år hadde hun post i Oslo.

På gården hadde hun blant annet ansvar for fjøsstell. Dette var i naturalhusholdningens tid. – Det meste av det vi brukte, skaffet vi fra gården og naturen. – Men sukker og kaffe kjøpte vi på butikken, sier Ingrid.

Bakeriet
Sammen med Haldor drev hun bakeriet i 8 år; da døde ektemannen, og Kari Brenna overtok ansvaret for butikkdriften. Ingrid var fortsatt med, og hadde i tillegg ansvar for husdyrene på gårdsbruket hun nå bodde på.

Misjon
I alle år har Ingrid vært opptatt av kristent arbeid. Da hun ble voksen, ble hun med i Nordre Hedalen kvinneforening. Seinere slo hun seg med i Sørlies misjonsforening, og når møtene ennå holdes på "heimen", finner hun sin plass sammen med de andre misjonskvinnene. Sammen med Gudrun Sukke Heiene drev hun i en rekke år barnearbeid. Møtelokalene kunne være hjemme – som på Flisstad – eller for eksempel Venneheimen; bedehuset ved kirka.

Å runde 100
– Du har oppnådd høy alder. Hvordan er det mulig? undrer vi.  – I livet mitt har det vært én tid for arbeid og én tid for hvile. Røyk og rus har aldri vært på tale, og jeg tror at jeg har hatt et sunt kosthold, smiler jubilanten som ikke helt synes det er fortjent med all den oppmerksomheten hun får om dagen.

Etterord
Lørdag var det feiring på Øvre Sukke. Dit kom to damer i drosje. Deres sammenlagte alder er 199 år. Gudrun Sukke Heiene var med på feiringa. – Og drosjesjåfør Hans Fossholt, som er 73 år, fortalte at han var ute og kjørte med småjentene sine...


Hermann Sukke ledet festlig samvær på Hedalsheimen søndag.


Anne Marit Framnes, datter til Gudrun,  leste et dikt hun hadde skrevet.


Maria Bakke hilste fra Hedalen helselag.


Helselaget spanderte bløtkake.


Ingrid sammen med søster Gudrun Lien (snart 94 år)


Ca. 35 gjester deltok i den store bursdagsfesten.


Tanteunger


Sjelden hilsen!


Avisa Valdres spanderte kake.


Turid holdt tale.


Normisjonskvintetten sang.


Imponerende sprek jubilant!