Sist oppdatert: 16.08.2009 21:52

Bufardag på Bautahaugen

TEKST: SIGRID HAUGEN
FOTO: SIGRID HAUGEN OG ARNE G. PERLESTENBAKKEN
 

Før i tida var bufardagen dagen da folk og fe flytta heim fra setra. Fremdeles sier vi ”å gjera bufar’n” når noe skal avsluttes.
 

Lørdag var det avslutningen av en aktiv sommersesong  på bygdemuseet vårt som skulle markeres. Regnværet så ikke ut til å legge noen demper på stemningen, og folk rusla rundt og koste seg.


Reidar bidro med lystige toner.
I alle husa var det åpne dører, hvor medlemmer av venneforeninga tok i mot, fortalte og serverte kaffe, kringle og pruppkaker. I museumshuset serverte Ingrid rundt 50 rømmegrøtporsjoner i løpet av de tre timene bufaren varte.

I Liesstuggua brant det lystig på peisen, og Rigmor og Gunhild Synnøve gjorde ferdig sommerens skinnfell- og neverarbeid. Synnøve og Ingeborg tok i mot på setra, og i årestuggua hadde Kjellaug fått fyr på åren. Kari Halldis bøtte fiskegarn i fiskebua, og Sigrid viste fram gamle skole- og bibliotekbøker i Brakadokka. Reidar rusla rundt med trekkspillet og løfta stemningen over alt.


Butikkinventar

Bøker fra bygdas første skole- og folkebibliotek

 

Vi hører ofte at bygdefolk får aha-opplevelser når de oppdager hvor mange hus det er på Bautahaugen, og hvor mye interessant samlingene inneholder. I sommer har ildsjeler i venneforeninga vaska og pynta, og flere gjemte skatter er kommet fram i lyset, og i sitt rette miljø.
 

Som avisa Valdres nylig skrev, har det vært en sosial sommer på Bautahaugen. Daglig har folk stukket innom og truffet hverandre over en kaffekopp og vaffel. Temahelgene har vært godt besøkt, og tradisjonsmat som klubb og ertesuppe har gått unna med god appetitt.
 

Sommerens omviser, Ann Karin Samsing og vikar Kjellaug Kjensrud, forteller om svært bra besøk. Dyktige omvisere supplert av assistenter fra venneforeninga har bidratt til å skape et trivelig miljø på hele museumsområdet.

De nye brune vegskilta  gjør tilreisende mer oppmerksom på attraksjonene i bygda vår, og bidrar ganske sikkert til økende besøk.

-----------

Ønsker du å bli medlem i Bautahaugens Venner, er det bare å ta kontakt med kasserer Rigmor Brenden, tlf. 97709754, e-post  rigmor.brenden@c2i.net.  Enkeltmedlemskap koster  100 kr. ,  familie 200 og bedrift  400.

 

Flere bildeglimt fra dagen