Sist oppdatert: 03.08.2009 11:11

Sol av Isfolket – en opplevelse som bør oppleves

TEKST: LARS ELSRUD
FOTO: OLE JØRGEN LIODDEN
  Sol av Isfolket har som mål å bli et av de viktigste friluftsteatra i sin sjanger. Nå har ikke jeg sett mange friluftsteatre, og kan derfor ikke si noe om hvordan de ligger an i forhold til dette målet. Men jeg kan i alle fall si at Sol av Isfolket bør oppleves.

Lørdagens premiere på årets oppsetting av Sol av Isfolket var en fantastisk opplevelse. Premieren ble åpnet av stortingsrepresentant Olemic Thommessen, som bl.a. trakk frem at dette spillet her er et av de ypperste her til lands i forhold til å forene folkemusikk, skuespill og mystikk. Og spillet levde virkelig opp til denne introduksjonen.

Gjennom to akter som strakk seg over nærmere tre timer i en stadig mørkere augustkveld, ble vi tatt med inn i den verdenen Margit Sandemo har skapt gjennom sine bøker. Og reisen inn i den verden sørget noen av landets mer kjente skuespillere for, inkludert vår egen Cato, med en fantastisk energi og spilleglede. Men, her er også navn som Paul-Ottar Haga, Evy Kasseth Røsten, Heidi Ruud Ellingsen og Rune Temte.

Energien som Heidi Ruud Ellingsen fikk frem på scena, var ikke mindre enn imponerende. Og handlingen  ble svært vakkert bundet sammen av ”kvedaren” Marit Karlberg. I tillegg var det mye og svært godt fremført ”instrumental” folkemusikk.
Så, selv for en som ikke har lest noe av det som Margit Sandemo har skrevet, så var dette en fantastisk opplevelse.

Det er selvsagt ekstra artig å være fra Valdres, oppleve en slik oppsetting i Valdres og med en fra Valdres som en av de store skuespillerne – så patriot må det lov å være når Cato tilbringer en del augustdager på ei scene ”nær deg”. For, det er (dessverre) ikke dagligdags.

Les mer om forestillingene utover her (siste forestilling 10. august).

  • Se flere bilder her.