Sist oppdatert: 17.12.2009 07:03

Gjør noen glad!

RUNAR LIODDEN

Hvor mange har begynt å kjøpe julegaver? Er det noen av dere som er i full sving med å lage noen gaver? Hvem er det vi gir gaver til? Det er jo de vi kjenner og som vi forventer selv å få en gave fra

Da kona mi og jeg bodde i Oslo uten barn, hadde vi mange gode vennepar som vi utvekslet gaver med. Etter hvert som mange av oss fikk barn, tok vi en prat og avtalte med de fleste at vi droppet å gi hverandre gaver. Det ble så mye å kjøpe og ordne til de aller nærmeste. 

Gavene er jo noe dere barna gleder dere aller mest til, men mange av oss voksne synes det er blitt et styr og et stort mas. Noen stiller seg spørsmålet: Hva er vitsen med det hele? Alle har jo det de trenger. Vi bytter jo bare penger!  

Jeg tror mye av grunnen til at julegaver er blitt noe vi stresser med og som ikke gir den store gleden lengre handler om to ting: 

1.     Det er rett og slett ikke så lett å glede hverandre lenger. Vi eier så mye, så det er ikke enkelt å finne noe som er både koselig og stilig, praktisk og overraskende til hverandre lenger. Forventningene er større.

2.     Det andre som gjør at gleden ofte skrumper inn er at gavene er blitt et avtalt spill. Selvfølgelig gir du gave til meg, og selvfølgelig må jeg finne en gave til deg. Hvis ikke du gir lenger til meg, så vil ikke jeg lenger gi til deg.  

Så til alle som er frustrerte, som er slitne, litt lei maset som ofte pregene ukene framover, så har jeg en oppmuntring for å gjenoppdage adventstida og julegleden: Gjør som Gud.  

Gjør som Gud, gi av deg selv. Gud gav oss sin elskede Sønn. Ennå feirer vi jul til minne om denne store julegaven. Han må ha truffet blink med gaven sin! Foreldre og besteforeldre, i stedet for å overøse barn og barnebarn med materielle gaver, gi av deg selv, gi dem oppmerksomheten din. Gi dem et klippekort på skiturer, tur til Bjørneparken eller Langedrag eller høytlesningsstunder foran peisen. Gjør som Gud, gi av deg selv. 

Gjør som Gud, gi til noen som ikke forventer det! De første som gledet seg over Jesus var noen fattige gjetere som fikk seg en overraskende englekonsert i den beksvarte natta utenfor Betlehem. For et par år siden kjøpte jeg en cd til noen i Åmot som ikke forventet å få en gave av meg. De ble rørt og overveldet av gaven. For meg ble det en skikkelig smak av jul! Det var rett og slett herlig å glede dem! Bak et brytebrød til enkemannen i nabohuset som gruer seg til sin første jul uten sin kjære. Eller tilby den fraskilte alenemoren å passe ungene så hun kan få ordnet noen praktiske ting før jul. Eller ta en telefon til en slektning det er lenge siden du har sett. Gjør som Gud, gi til noen som ikke forventer det! 

Gjør som Gud, gi med hjertet, av oppriktig omtanke og godhet. ”For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin Sønn den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.” Det viktigste er ikke hvor stor gaven er, men at du gir av hjertet, ikke av tørr plikt! Spør gjerne Gud, hvem ønsker du at jeg skal glede? Han kan minne oss på hvem som kan trenge en oppmuntring! 

Så kjære alle sammen, gjør som Gud, gledens Gud! 

God jul!