Sist oppdatert: 08.12.2009 19:47

Det blir jul i år også –håper vi!

NINA HAUGOM GRØV

Hvert år pleier vi å gjøre det samme til jul, ”på eneste riktige måten” som en bekjent sier det. Dette med ønske om å holde juletradisjoner i hevd. Den 5. ferieuka til mor selv er booket inn for å vaske huset til jul, og da mener jeg ordentlig husvask.

Da blir tak og vegger vasket og skuret i alle rom. Julebaksten er alltid 7 slag eller mer. Pepperkakebakst og pynting av selvlaget pepperkakehus må være med. Julegavene pleier å være ordnet i god tid før julekvelden og julekort blir skrevet siste uka før jul.
Hovmesteren sine faste steg følges nøye sammen med pynting av juletreet.

Men i år blir det ikke ”same procedure as usual” her i huset, i alle fall ikke før lille juleaften!

Det hele begynte med den regnfulle sommeren vi hadde i år. Selv far i huset syntes at nok var nok av regnvær, så mor begynte å surfe på nettet etter sydentur. Været var akkurat passe til å bedrive en slik aktivitet og valget ble til slutt Playa de las Americas på Tenerife. Avreisedatoen ble 8. desember, vi skulle være der i 14 dager, så hjemkomsten er om kvelden 22.desember! (på far`s 35 års-dag, som han heller ikke i år får feiret pga at jula er tett påfølgende). Dette krever litt tilpassninger og noen tradisjonelle handlinger må vike for solen.

Julegavene ble ordnet tidlig og alle var innkjøpt og levert før vi reiste. Mye lettere å handle på denne tiden med vesentlig mindre folk i alle kjøpesenter rundt forbi.
Mor har måttet prioritere de rommene som hun mente trengte husvask, siden den 5. ferieuka i år går med til ferie. Og far har nok vært mer deltakende i år enn tidligere år. Han er av den oppfatning at det klarer seg nok med det som er gjort, han spør: Var det egentlig noen rom som ble ”glemt”?

Pepperkakebaksten og pynting av pepperkakehuset er en hyggelig tradisjon som vi også i år fikk med oss før vi reiste. Huset står ”nedsnødd” på benken og koner og menner henger på plass i glassene. Ellers er ungene glad i smultringer og hardangerlefse, så disse ligger også i fryseren. De andre småkakene som mor baker og som småfuglene får etter jul har vi i år utelatt. Julekort ble skrevet før vi reiste, så her satser vi på at den eldre generasjonen på gården får levert de ut før jul.

På jobben håper jeg alt er i skjønneste orden. Juleturnusen var klar før 1. desember i år og vaktene var dekket opp før jeg reiste på ferie.

Når vi kommer hjem etter 14 avslappende dager i sol, skal helgevasken tas og julepynten settes fram. Svigermor vil ha juleribba klar julekvelden.
Og så håper vi at det har snødd masse mens vi har vært borte, slik at akebrett og ski kan finnes fram 1. juledag. …….Så blir det jul i år også.

Vil med dette få ønske alle en riktig god jul og et fredfullt nytt år!