Sist oppdatert: 30.12.2008 20:50

Første jul på egen gard

GEIR NORLING
  Først publisert i Nationen julaften 2008:

For tre år siden vant Monica Hømanberg Åsli trekningen om å arve garden til Gunnar Bergsrud. I år feirer hun og familien jula der for første gang.

Julenissene pryder huset i Hedalen. I alt 150 nisser vitner om at det snart er jul. I alle vinduer titter de fram. Monica henger opp julepynt over alt. Utenfor blir juleneket satt opp. Pappa Henning har tatt med datteren Elise (8) til skogs for å finne juletre. De to andre barna, Kent (17) og Dennis (4) var ikke tilstede da Nationen kom på førjulsvisitt. De var henholdsvis på videregående skole og i barnehagen. I år skal familien for første gang feire jul på egen gard.
 

Drøm
– Det er drømmen som går i oppfyllelse. Jeg gleder meg utrolig mye til jula i år, smiler Monica.
Hun visste knapt hva hun hadde vunnet da lappen med hennes navn ble trukket opp av hatten i desember for tre år siden.
– Jeg visste knapt hvor garden lå. Det var en tilfeldighet at jeg sendte inn ønsket om å arve garden, smiler Monica.
Gunnar Bergsrud ville at en mellom 18-35 år, bosatt i Hedalen skulle arve garden. Monica og mannen hennes, Henning, hadde flyttet til Hedalen året før trekningen. Han er fra Hedalen. Hun er fra nabokommunen Nes, og de hadde bodd mange år i Hønefoss før de valgte å flytte til hjemkommunen til Henning. De hadde kjøpt et hus like ved hjemstedet hans. Der hadde de det fint, men Monica bar likevel på en drøm om en gang å få bo på en gard.

Nølte
Da sjansen bød seg nølte hun lenge. Hun synes ikke at hun som innflytter kunne være med på trekningen. Hun lot seg overtale av kollegaene på posten, hvor hun jobbet som tilkallingsvikar. Et par dager før trekningen sendte hun inn lappen hvor hun skrev at hun ønsket å være med.
– Verden ble forandret når jeg vant. Trekningen ble sendt direkte på NRK Oppland. Ikke lenge etter begynte gratulasjonstelefonene å komme. Pressen ringte fra nær og fjern. Jeg var så omtåket at jeg ikke helt visste hva jeg svarte. Jeg ble i alle fall enig om å treffe pressen like ved garden. Sammen vabbet vi i løssnøen ned til den garden jeg aldri hadde sett, og som nå var min. Smilende svarte jeg på alle spørsmål. Jeg aner ikke hva jeg svarte. Det ble tatt bilder i alle vinkler. Det var en uvirkelig verden for meg. Jeg hadde aldri vært i medias søkelys før, ler Monica.


Måtte restaureres
Da hun og mannen gikk gjennom huset, så de at mye måtte gjøres før de kunne flytte inn. De hadde egentlig arvet veldig mye arbeid. Garden hadde ikke innlagt vann. Det var en strømkabel som gikk inn til veggen, men den var aldri tatt i bruk. Gunnar Bergsrud var en enkel mann med enkle krav til livet, så han hadde levd uten strøm til huset. Monica og Henning begynte å restaurere huset. De gjorde veldig mye selv. Det tok også lang tid før de fikk solgt det andre huset sitt. Først i sommer var det noen fra Nederland som kjøpte det. Da først var også huset på garden såpass restaurert at de kunne flytte inn. Enda er det mye som må gjøres. De har bygd ny svalgang som skal innredes til våren. Der skal de få plass til vaskerom og en dusj til. Det nye badet ligger i andre etasje.

Tatt tid
– Det er klart at det har tatt litt tid å bygge om huset her. Henning er også ukependler, så jeg har gjort mye selv. Da går det seint, smiler Monica.
Garden er ikke så stor. Det er ca 20 mål innmark. I tillegg hører det med omtrent 700 mål skog
– Skogen var hogstmoden. Vi har hogd en del av den for å finansiere restaureringen av huset, sier Henning, som legger til at det ikke blir aktuelt å drive garden på vanlig vis.
– Det er for lite innmark til å ha dyr her, men datteren vår ønsker seg hest, så det skal vi nok få plass til etter hvert. Fjøset og stallen står klar. Det har faktisk aldri vært dyr i der. Kanskje jeg innreder et verksted i låven, sier Henning.
– Jeg tror jeg vil søke om bruksendring på låven og fjøset. Jeg har lyst til å bygge den om til noe som jeg kan drive med, noe alternativt. Kanskje som kurslokale, eller noe annet. Foreløpig har jeg ikke tenkt ut hva jeg vil. Jeg har hatt mer enn nok med å restaurere huset, og nå pynte det til jul smiler Monica, som innrømmer at hun har stor sans for nisser.


Mange nisser
– Jeg har vel ca. 150 nisser. Det er kanskje mange, men ikke på noen måte så mange som moren og farmoren min har. Dersom jeg arver dem må jeg nok ta låven i bruk for at de skal få husly. For huset vårt er ikke så stort, ler Monica.
Juleaften feirer de alene. Da kommer ribba på bordet.
– Det må være ribbe på juleaften. Første dag inviterer vi resten av familien til julelunch. Da kommer både mine og Hennings foreldre. Da skal vi ha et stort matbord med pinnekjøtt, ribberester og annen god mat. Vi skal kose oss på garden den første jula vi er her. Det skal bli en drømmejul på egen gard i år, smiler Monica Hømanberg Åsli.

Fakta:
Gunnar Bergsrud testamente-rete garden sin til en mellom 20 og 35 år. Han døde 90 år gammel i 2005.
26 meldte seg til trekning, som ble holdt 14 desember 2005.
Det er boplikt på garden.
Vinneren kan ikke fradele tom-ter de første 15 årene.
Garden må vedlikeholdes. Hvert år kommer det to som skal føre tilsyn med at garden blir vedlikeholdt.
Monica Hømanberg Åsli vant trekningen og er i dag eier av garden Bjørke. Som lokalt heter Kølhus