Sist oppdatert: 12.07.2009 15:27

Varm pilegrimsvandring fra Hedalen til Filefjell

JAHN BØRE JAHNSEN
 

14 pilegrimer fra hele Norge og en fra Danmark møttes fredag 26. juni om kvelden på Ildjarntunet i Hedalen. Etter middag, presentasjon og orientering var det kveldsandakt i Hedalen stavkirke. Neste morgen var det utsending i stavkirken før vi la i veg gjennom Sør-Aurdals skoger forbi Graslihøgda, Urdevassetra, Valdreshaugen, Øyvassetra og Smørhølet.

 

 

Vi kunne gå tørrskodd over Muggedøla der vi ellers vasser. Der er nå strekt et tau over elva til å holde seg i. Vi lå i gapahuk og telt ved Timannsfossen i Hølera-elva. Dagen etter var det morgensamling ved elva, så gikk vi forbi Hølersetra, Tobakkbrenn og Island til Reinli skole, med kveldsstund i Reinli stavkirke. De neste seks dagenene gikk til Leira, Fossheim, Slidre, Åsvang og Øye, før siste dag over fjellet til St. Thomas-kirken på Filefjell.

 

Det var en varm vandring, opp rundt 30 grader, så vi søkte skygge der vi kunne og badet i elver og vann med behagelige temperaturer. Vi drakk og vi drakk av våre flasker, og tømte ofte kaldt vann over hodet. Jahn Børe Jahnsen var turleder og kulturhistoriker for femte gang, mens sokneprest Jostein Enger og prostiprest Eli Vatn tok seg av den kirkelige siden av turen for første gang, med daglige morgen- og kveldssamlinger. Eli Vatn kjørte også følgebil, noe flere benyttet seg av på grunn av varmen. Hun hentet også bestilt mat fra forskjellige cateringfirma ut til aktuelle overnattingssteder, bl.a. fra Valdres Mathus i Bagn. Tine Meierier Fossheim Øst fraktet også i år, for fjerde gang, madrasser, feltsenger og bagasje mellom overnattingsstedene, gratis. Stor takk og ære. Alle detaljer var i orden og folk var fornøyde.

 

Vi startet med 15 deltakere og 11 fullførte til St. Thomas-kirken, et av middelalderens viktige pilegrimsmål. Pilegrimsvegen i Valdres i Valdres har hele fem stavkirker, fire olavsminner, tre steinkirker, to relikvieskrin, en runestein og alt i en vakker dal. Så vakker som i år i sol og varme har vi sjelden sett Valdres. Kanskje var det sju og en halv regndråpe på åtte dager. Noen dager før oss gikk to enkeltpilegrimer gjennom Valdres, og vi vet om en til i september. Hvorfor ikke prøve du også? Velkommen.