I Hedalen har dei
eit husmorlag som for nokre år sidan samla «Gamle og nye matoppskrifter»
mellom medlemmene sine. Desse kopierte dei opp til eit hefte. Der
har dei eit kapittel som heiter «Oppskrifter fra krigen», og det er
derfrå eg har henta oppskrifta på potetsuppa. Fleire av «krise»-oppskriftene
har potet som erstatnigsprodukt for edlare råvarer.
Potetsuppe:
1 liter vatn
5 dl heilmjølk
100 g skrelte poteter
150 g gulrøter
75 g kålrot
1 lauk (ev. purre eller graslauk)
25 g smør eller litt fløyte
litt salt og pepar
persille til pynt
Slik gjer du: Potet og rotgrønsaker skal skrellast, skjerast i store
bitar og kokast lett møyre i vatnet – ta vare på kokevatnet. Her går det
sjølvsagt an å bruke restar frå dagen før, slik at dette også er ei
ypparleg dagen-derpå-suppe – dersom ein lagar litt rikeleg med poteter
og grønsaker dagen før. Ein treng heller ikkje vera så nøye med kva type
rotgrønsaker ein brukar. Oppskrifta er eigentleg berre eit rådgjevande
forslag. Bruk av det du har.
Når ein har dei kokte grønsakene klare, har ein dei opp i ei matmølle (foodprosessor),
eller mosar dei fint på annan måte. Når ein har med potet, skal ein
ikkje kjøre maskinen for lenge, fordi poteten lett kan bli seig.
Ha grønsakene opp i kokekjelen att saman med kokevatnet og tilset resten
av ingrediensane. Kok suppa opp og smak til med krydder.
”Fyrstekake” med potetfyll
Kaka passar til ei 26
centimeters springform:
Deigen:
125 g smør
125 g sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
250 g kveitemjøl
Slik gjer du: Romtemperer alle råvarene og ha alt saman opp i ei
matmølle (foodprosessor) og kjør det til ein fast deig. Smør springforma
og klem deigen utover i botnen og litt oppover sidene. Ta av litt deig
til å laga pyntestripene på toppen.
Fyll:
400 g kokte poteter
100 g sukker
nokre mandeldropar
Slik gjer du: Ha alle ingrediensane til fyllet i ei matmølle og kjør det
til ein fin og jamn konsistens. Ha potetmosen opp på deigen, som er
klemt utover i forma, og glatt potetmosen fint til på toppen.
Kjevle kakedeigen du tok av ut i ein tynn leiv og skjer 1,5 - 2
centimeter breie striper med baketrinse, og legg det i kryssmønster slik
at pynten får gitterform.
Steiking
Steik kaka ved 200 grader til deigen er vorten fint brun – etter om lag
ein halv time. Vær klar over at fyllet (potetmosen) vil halde seg kvit
under steikinga.
Lykke til !