Sist oppdatert: 19.07.2009 07:24

Berte Skrukkefyllhaugens ”veg” fra Skrukke-fylla til handelsmann i Flå
 

MARIANNE BJØRNSTAD
 

Yr.no meldte at torsdag 16. juli skulle været bli ganske brukbart, det vil si, små regnbyger, og ettersom det hadde vært veldig ustabilt og mye regn i mange dager, bestemte vi oss for at dagen var kommet, og vi ville følge Berte Skrukkefyllhaugens veg til handelsmann i Flå.

 

Vi jukset litt og kjørte bil inn i Vassfaret til vegen (hvor vi parkerte) ned mot Greineløken. Der tok vi vegen ned mot elva fatt, og gikk til venstre ned mot Aurdalsfjordoset, over brua ved elva og tok til venstre i krysset på andre siden av elva, og så ned mot noen skogshytter nede ved oset, Greineløken. Ved hyttene tok vi til høyre og her er det satt opp merking mot Flå, så vi fulgte den stien.

 

Et stykke oppe i stien kom vi til et krigsminnesmerke om flyslipp. Etter omtrent  1 ½ times gange kom vil til vegen til Veneli, hvor stien vi hadde gått på, var merket ”Bertevegen”. Herfra fulgte vi grusvegen til Veneli ca. 1 km, før vi igjen fant en sti merket Flå.

 

Langs denne stien, som var en ”Natursti”, satt opp informasjonstavler om tømmerhogst, forskjellige skogstyper osv. Like etter den tredje av dette slaget var det igjen en vegviser hvor det sto Flå, den pekte mot høyre (”Naturstien” gikk rett fram).

Vi skulle jo gå i Berte`s fotspor, så vi valgte å gå stien til høyre. Langs denne stien er merkinga mørk blå, noe som kan være veldig vanskelig å se på mørk brun furulegg.

 

For å si litt om terrenget: Litt stigning i starten, men greit. Noen store myrer, og der var stien rett og slett blitt borte, så der var det viktig å finne de mørke, blå merkene, som gjerne var på tynne inntørkete trestokker, og på steiner hvor merkinga var slitt bort.Til tider tett skog. Noen fine trolske tjern.


 

Dette var tydelig en sti som var lite brukt, tråkket var smalt, merkinga som før nevnt mørk blå, men det gikk fort sport i å finne neste mørkeblå merke

 

Men med forholdsvis god retningssans og viten om at Vassfardalen lå bak oss, og litt leiting kom vi oss langs med fjellet mot Flå.

 

Et drugt stykke ned mot Flå kom vi til en hogstflate, og her ble merkinga helt borte, derfor valgte vi å følge tømmervegen nedover til vi kom til ei lita elv.  Ved denne elva går vegen til Veneli (privat bomveg) som vi da fulgte ned til Flå.

 

Lite med dyreliv i skogen, vi så kun en tiur, ei padde og en liten flokk sauer.

 

 

Totalt brukte vi 8 timer på turen fra Greineløkken til Vik Kro i Flå. Her inntok vi en grei middag, mens vi ventet på at Gjermund skulle komme for å hente oss med maxitaxi…

 

En flott tur, men vi brukte nok litt tid på å finne merking.

 

Bjørnar Andre, Arild, Marianne, Jørn, Ola, Ragnhild, Steinar og hunden Straejjk.