Sist oppdatert: 21.07.2009 06:58

Folkemusikk vs. klassisk

ARNE HEIMESTØL
  For noen år siden hadde en norsk gruppe suksess med å kombinere rock og opera. Sjangerblanding ble det også  i Hedalen stavkirke sist mandag da Hemsing-søstrene og gruppa Kvarts møttes til et særdeles vellykket musikalsk samspill. Klassisk musikk og folkemusikk var mikset sammen til en humørfylt, lekende og nyskapende konsert.

For første gang opplevde vi at det ikke ble plass til alle som hadde møtt fram til konsert i stavkirka vår. Allerede en halvtime før arrangementet skulle starte, var kirka fullsatt, og flere av dem som ikke hadde forhåndsbestilt billetter, måtte reise hjem.

Vi fikk blant annet høre Hemsing-søstrene i samspill med hverandre. At de behersker flere sjangre, er velkjent. De har røtter i folkemusikktradisjonen og er i verdensklasse på klassisk musikk.

Søstrene var imidlertid ikke alene om å mikse sjangre. Kvarts viste at de både kan hente temaer fra klassisk musikk og bearbeide disse på folkemusikkvis. Avslutningen var et eksempel på dette. Eldbjørg Hemsing framførte først Caprice nr. 24 av Paganini. Deretter kom polsversjonen Jo Asgeir Lie hadde skrevet. Publikum kvitterte med stående applaus, og ekstranummer måtte til.

Konserten, som hadde fått navnet "Tonar til hjarta", vil bli framført tre ganger til, blant annet i Bruflat kirke førstkommende fredag. NB! Det lønner seg absolutt å forhåndsbestille billetter! Tlf. 61 35 94 23.

Fakta
Konserten "Toner frå hjarta" er et nyskrevet bestillingsverk av gruppa Kvarts for Jørn Hilme-stemnet og Den Norske Folkemusikkveka i Ål. Verket er bygd opp av halling, springleik, visetoner og pols – men også av Paganini, Bartok og Händel. Konserten rommer både samspill og solospill, tradisjonelt og nyskrevet stoff.

Medvirkende: Eldbjørg og Ragnhild Hemsing og gruppa Kvarts (Jo Asgeir Lie, Øystein Rudi, Tom Willy Rustad, Erlend Styve).