Sist oppdatert: 24.07.2009 05:24

Til Dyttholsknatta ad omveger

MARIT AASLIE BRENDEN
  Det som viste seg å være varmebølgens siste dag, ble benyttet til en fantastisk tur i Vassfaret – Bogen. Målet var å komme opp på Ørneflag, søndre- og nordre Dyttholknatten i løpet av dagen.

Allerede fra start ved Aurdalsdammen i nitida, minna temperaturen mer om middelhavsklima enn normalt norsk sommervær. Det var absolutt nødvendig med rikelig tilgang på vatn allerede fra første stund. At det var flere som trengte avkjøling fikk vi se i et myrhøl ikke langt fra Aurdalsdammen. Elgen var akkurat ferdig med morgenbadet da vi kom pesende.


Elgen har funnet et høvelig badekar i et lastbærerspor.

Lia opp på vestsida av Fjellelva er til dels bratt (!), men er lett tilgjengelig hvis en tar retning på korteste vegen til snaua. Utsikten vi fikk da vi kom opp var vel verd litt sure leggmuskler og en liter eller to med svette. Fjellelva, som renner som ei sølvåre gjennom frodig fjellvegetasjon, ga rikelig tilgang på sårt tiltrengt drikkevatn for både to-og firbeinte.


Endelig over skoggrensa! Festningen i bakgrunn.


Fjellelva

Vi valgte å krysse Fjellelva og gå mot Brunbakkvatnet. Dette er etter vår mening en av de flotteste partiene på turen og et perfekt sted for kafferast. På slike steder og på slike dager er det nesten som om tida stopper litt opp. Kanskje vi tar med telt og fiskestang neste gang…..


Brunbakkvatnet

Herfra er det mange fine rutealternativ alt etter hvor god formen er, og hvor lang dagsetappe du vil ha. Ruta vår gikk over Dyttholfjellet, austsida av Saunatten og opp på Ørneflag. Det er ingen stier, så her var det bare å vandre fritt etter innfallsmetoden!


Til tross for en lang varmeperiode var det mange fonner igjen. En nytelse for de firbeinte.

Sør-Aurdals høgeste punkt gir en fantasisk utsikt i nær sagt alle retninger, og er et fint turmål både sommer og vinter. Her kan en ta seg god tid til å studere fjerne fjell og åser samt lese kommentarer fra tidligere turgåere. Ørneflag er også et av målene i turkarusellen for Sør-Aurdal.


Utsikten nytes mens vi får igjen pusten. Utsyn mot søndre Dyttholknatten, Hestehøgda/Manfjellet og alle de flotte fjella nordover i Valdres.


En frisk dukkert før oppstigning til søndre Dyttholknatten. Ørneflag i bakgrunn.

Returen gikk langs austsida av Dyttholfjellet og videre ut på s. Dyttholknatten. Her hadde vi hele tida kjempeutsikt mot Bogen, Storrustefjella og bygda. Terrenget er lett å gå i, men noen høgdemeter er det opp til toppen, så skjorta fikk ikke tid til å tørke.


N. Dyttholknatten. Utsikt til Hestehøgda/
Treknatta, Sperillen og litt til. Manfjellet.




S. Dyttholknatten. Utsikt til Storrustefjell


Blomstring i fjellet; blåbærlyng, blålyng og fjellsveve.

Utsikten fra de ulike toppene er selvfølgelig en fantastisk opplevelse, men ikke mindre fantastisk var det å kikke litt ned og se hva som befant seg i nærområdet. I om med at snøfonnene var i smeltefasen kunne vi beundre vårblomstring i kanten av fonnene, mens det rett bortenfor var kart på blåbæra. For noen planter blir sommeren rimelig kort!


Siste rast før ”nedstiging” til Aurdalsdammen.

Fra n. Dyttholknatten gikk vi tilbake til Fjellelvdalen, kryssa Fjellelva og gikk samme vegen ned som vi kom opp. Vi hadde et eventyrlig vær hele dagen, men nå kom værforandringen sigende inn fra vest, og det var greit å få på seg langbukser.

Det var ikke fritt for annet enn at vi kjente det i beina innen vi var nede ved Aurdalsdammen. Sola hadde også gjort sitt i løpet av dagen, og vi hadde garantert ikke vært rødere i skinnet om vi hadde vært ved Middelhavet. ”Rusen” vi fikk av fantastiske naturinntrykk på 11 timers fottur i fjellet var garantert bedre enn den som kan oppleves på en bar…..!
Turtips er herved videreformidlet. God tur!