Sist oppdatert: 18.05.2009 21:00


Stine Fekjær Skogly


Young Rockers


Gunn og Edvin


Thea, Emma, Mia og Sara


Rønnaug og Marie


Halvor


Vilde, Stine, Halvor og Lars Martin


Osvald Fossholm


Maren


Tonje


Caroline


”Unge talenter” - Kulturkvelden 17. mai 2009

TEKST: MAGNE RUUD
FOTO: ARNE G. PERLESTENBAKKEN
Det gror godt i bygda. Nye talenter dukker stadig opp, og yngre og yngre blir de. Sjarmtroll fra 6-års alderen og oppover, noen tannløse, men de utstråler ekte glede.

Alt fra ”Hode, skuldre, knær og tå” via ”Mikkel Rev” til et utdrag av Mozarts ”Tryllefløyten”. Sistnevnte ble fremført av den sceneglade Halvor Grønhaug som virkelig kan nå langt med sin stemme. Vi får håpe han kommer vel gjennom stemmeskiftet.

Jeg trodde at Fossekallen var en utdødd fuglerase, men plutselig var de tilbake ette mange års fravær. De formidler gatas budskap, med tilhørende kledning og holdning til det bestående.
”Young Rockers” har vi stiftet bekjentskap med tidligere. Dyktigere og dyktigere blir denne gruppa som er et samarbeidsprosjekt mellom ungdom fra Hedalen og Begnadalen.


Young Rockers

Deres framføring av ”Summer of 69” fikk skribenten et øyeblikk til å bli henført til sin egen ungdomstid. Imidlertid kom han seg fort tilbake til virkeligheten ved Osvalds tolking av ”Sommerkveld ved fjorden”. I et senere nummer ble vi delaktige i Løvlands ”You rise me up”. Osvalds profesjonelle sang vil forhåpentligvis gjøre sitt til at yngre talenter kan følge etter.

Sammen med Osvald, trakterte Guri pianoet. Dessuten spilte Svein Breen sammen med Saltogjengen. Det er vel for drøyt å kalle disse for unge, selv om de så absolutt har talent. Det så imidlertid ut for at de var unge til sinns, og det er det viktigste.

Bygda har flere unge jenter med flotte sangstemmer. Her nevnes Ronja, Tuva og Karoline. Karolines ” En rundtur rundt i byen” hører vi gjerne igjen.


Ronja og Tuva

Ronja og Tuva er dessuten med i Saltogjengen, hvor det også er 10 andre jenter. Av denne gjengen fikk vi et innslag om menneskets svakhet for å hige etter materielle goder, og ved å utsette hverandre for kjøpepress. Motsvarende disse kreftene ønsker Saltogjengen å reklamere for seg selv, nemlig at de i seg selv er ”Levende reklame”. For hvem? Jo for Guds skaperverk.


Saltogjengen

Petter G Nerbyes vakre framføring av ”Reodors Ballade” på auphonium gjorde skribenten søvning og avslappet, og det var nok også meningen.

Fra kulturskolen fikk vi et folkemusikkinnslag av to jenter fra Begnadalen. Jentene hadde dreisen på fela, sveisne var de i sine bunader, og tryggheten fant de sammen med sin læremester, Trygve Bolstad.

Selv om kulturkvelden holdt på å gå i vasken på grunn av forfall i en viktig rolle, så stilte andre ressurspersoner opp på kort varsel.


Petter

Slik dugnadsånd gjør sitt til at kveldens konferansierer, Gunn og Edvin, var på trygg grunn i sine annonseringer av programpostene.
Vi fikk også en filmsnutt fra mer enn 30 år tilbake, hvor den samme dugnadsånden gjaldt, nemlig den gang å få til ny fellesskole i bygda. Mange kunne mimre ved igjen se seg selv som barn, eller sine foreldre i en yngre utgave. Mange av aktørene på 8 mm-filmen har dessuten falt bort i tiden som er gått.

Skal vi si at rundt 150 personer var møtt fram, som forruten kultur også kunne innta både mat og drikke i pausa. Samtaler mennesker i mellom er også viktig, en kveld som denne.
Jeg har følelsen av at alle kunne gå hjem med en positiv opplevelse og en beundring av alle gode krefter som gjør slikt noe mulig.
Da var det liksom greit at siste nummeret, nemlig Mike Jaggers ”Honky Tonk Woman”, fremført at Young Rockers, kunne minne oss om at ikke alle har like gode forutsetninger for å livnære seg i denne verden.


Fansen