Sist oppdatert: 05.03.2009 06:18

Slik kan du få deg bredbånd

ARNE HEIMESTØL
  Enkelte steder i Hedalen er det for få linjer til at en kan få bredbånd via telenettet. Dette gjelder for eksempel i Skolehagan og i Bronbakklia. Kanskje er det behov for en ny hovedkabel fra Hallom til Joker. Telenor har ikke noen forpliktelse til å skaffe kunder bredbånd. Derimot må selskapet sørge for at de som ønsker det, får ISDN-linje.

Det koster 1490 kroner å få dette, og dersom en har en slik linje, er en sikret at en ikke deler tråden med andre abonnenter.

Når en har fått installert ISDN-linje, kan en bestille bredbånd fra Eidsiva. Forutsetningen er at avstanden til sentralen ikke er for stor. Og når bredbåndet er på plass, kan en si opp både ISDN-abonnementet – hvis en ønsker det.

Vi har testet denne muligheten, og Telenor har gitt løfte om at kunden som bestilte ISDN, skulle ha dette tilbudet på plass innen en uke.

Det er én hindring som kan oppstå selv om man har ISDN-linje. Dette kalles utjevningskabel eller ”bakpar” og er ganske vanlig i Valdres. Enkelt forklart vil det si at når det gjelder ADSL, er signalene nødt til å gå i én retning i kabelen, fra sentral til abonnent. Noen ISDN- og PSTN-linjer går feil vei i slike kabler og vil bli avvist ved bestilling av bredbånd. Dette problemet kan løses med omkobling av linje, og vi får opplyst at det er dette som ofte blir gjort i Hedalen.