Sist oppdatert: 19.11.2009 07:11

Er du ferdig til jul?

MIRIAM HAUGEN
Nå nærmer det seg tida da vi damer begynner å spørre hverandre: Er du ferdig til jul? Antakelig et av førjulstidens mest stilte spørsmål ved siden av: Hva ønsker du deg?

De siste ukene før jul i fjor svarte jeg ja på det første spørsmålet og fikk mange forundra blikk tilbake. Når jeg deretter presiserte at jeg var ferdig med det jeg har gjort, og at jula nok uansett kom, pustet spørsmålsstilleren lettet ut.

Men hva er å være ferdig til jul? Jeg har de siste åra bestemt meg for ikke å la julestresset bite på. Julebaksten er viktig – ikke fordi det skal være sju slag – men fordi det er moro for store og små. Og så tenker jeg at de som misliker å bake – de trenger da vel ikke å bake. Hjemme hos oss vasker vi gjerne litt ekstra før jul, ikke fordi det er jul, men fordi det rett og slett er litt møkkete både her og der.

Julehandel brukes det mange spaltemeter på. Handles det mer enn i fjor eller mindre enn i fjor? Bruker vi for mye penger eller for lite? Har lest at nymotens spikermatter blir årets juleslager i Sverige. Julehandelen er grei den synes jeg, trivelig å ta en tur til ”by`n”, handle litt og spise på kafé. Jeg har et unntak, det er mindre ålreit de siste dagene før jul. Butikkene minner om store julegavesekker stristappa av desperate julegavehandlere, ofte menn som gestikulerer bh størrelser og ender med kostbare smykker.

Dette får meg til å tenke på at jeg tror menn sjelden får spørsmålet: Er du ferdig til jul? Så kan en lure på om dette er fordi de ikke vil koordinere jula, eller om vi damene er fornøyd med å være juleadministratorene. For øvrig har jeg vokst opp med en far som bekymrer seg lite for jula, bare han får vært til Hønefoss utpå dagen lille juleaften for å kjøpe julegave til mamma. Det er en tradisjon som nok er vanskelig å bryte. Hjemme hos oss er pynting av pepperkakehuset blitt et i siste-liten- gjøremål, det gjøres gjerne i pysjen på juleaften formiddag. Pappa limer veggene, mamma sprøyter melis og unga putter nonstop på huset og likeså ofte i munnen. Pepperkakehuset står dermed på hylla rett før julenissen kommer.

De siste årene har egenproduksjonen av julegaver blitt større. Det har det blitt noen sene timer med strikking for at årets produksjon av blånissetøy skal bli klart, keramikknissen har tørket, julekortene er skrevet og siste gava pakka inn. Produksjonen går nok litt utover mengden av vasking. Men for å være ærlig gir hjemmelagde julegaver meg mer glede, enn nypussa vinduer. Pusse vinduer er for øvrig ballint arbeid på natterstid. Likeså å finne juletre. Men det er ganske trivelig for pappa og barna å ta en tur ut i skogen en av de siste dagene for jul. Det kommer alltid to juletre – et krokut og glissent mellom greinene som presenteres for en tvilende mamma. En mamma som ikke tør å kommentere utseendet på treet, når resten av familien er stolte og fornøyde. Etter et gedigent latterbrøl, kommer et litt rettere og tettere juletre gjerne luskende rundt hjørnet på huset. Og etter felles pynting med norske flagg og minner fra tidligere år, blir det riktig fint.

Så til alle dere som bekymrer dere for å bli ferdig til jul: Sett deres egen ferdig-til-jul standard. Lille juleaften er om en drøy måned, selv håper jeg at det er sånn nogenlunde rent,  at gavene er klare til å bæres ned under treet, og at det ligger hardangerlefse i fryseren. Kanskje står pepperkakehuset klart på hylla, eller kanskje blir det som tidligere pynting like før nissen kommer. Vi krysser fingra for masse snø, flott skiføre og sånn passe kaldt – da blir romjula også perfekt.