Sist oppdatert: 03.11.2009 19:30

”Jo mørkere det er…”

ELISABETH SUKKE SÆTRANG

Høst er for meg ryddetid i skap og skuffer, og her en dag kom jeg over et lite kort som fikk fram noen minner. Det var russekortet mitt fra 1988 med bilde og tekst av en hybelboende tenåring på vei ut i den verden som ligger utenfor Valdres. Hva tenkte jeg på den tida? Hva var jeg mest opptatt av? Hvilke tanker hadde jeg om framtida?

Jeg husker godt at det tok tid å finne en tekst på kortet som jeg kunne være stolt av å dele ut til kjente og ukjente noen hektiske maidager. Det var ikke helt min stil med de litt frekke eller flåsete tekstene. Nei, det måtte heller være noen ord til ettertanke. Etter mange bøker og flere kanner med te senere, hadde jeg bestemt meg: ”Jo mørkere det er, jo mer kan du glede deg over lyset”.

Livet har vist meg at det ikke alltid er like lett å leve etter sitatet på russekortet. Noen dager tar pessimisten i meg overtaket og fokuserer på helt andre sider enn de lyse. Det kan det fort gjøre akkurat denne uka her. Fra første uka i november til andre uka i februar lever jeg på skyggesida, fordi jeg bor et sted i Begnadalen der jeg ikke får direkte sol inn i stua når den står lavt på himmelen i vinterhalvåret. Som russ tenkte jeg nok at Begnadalen var et helt uaktuelt sted å bosette seg i framtida. Ikke er det sol om vinteren, tåka ligger ofte tett midt i lia og vinterkulda får skikkelig tak, men så ble det her jeg slo meg til likevel.

Utfordringen for meg ble å snu tankegangen og finne det positive. Jeg kunne fokusert på at skyggetida er trist, og at den tapper meg for energi, men jeg velger å se fordelen med å bo så nær fjellet at jeg kan kjøre opp i sola og ta meg en skitur i flotte høystandardløyper i et vakkert og variert fjellområde. Når sola kommer tilbake og skiføret renner bort, kan jeg nyte en tidlig vår og et varmt sommerhalvår. Jeg kunne fokusert på at E16 ligger alt for nærme huset vårt og fører til mye trafikkstøy spesielt i helger og ferier. Jeg velger å tenke at det er flott å ha kort vei til Valdresekspressen og at venner og kjente mye lettere kommer innom når de er på vei til hytta. I tillegg gir veien på begge sider av elva muligheter for mange gode sykkelopplevelser.

Det var godt å finne igjen det russekortet akkurat nå, fordi jeg tror jeg trengte en påminnelse om å fokusere mer på det positive. Hva velger du?