Sist oppdatert: 02.10.2009 13:29

Sounds like somthing that has never been heard before

TEKST: KIRSTEN GREAKER HEIMESTØL
FOTO: SIMON SKREDDERNES
 

For noen år siden var det en kjempefin vokalkonsert i Begnadalen kirke; jeg tror til og med at konserten var gratis! Anne Hilde Grøv, oppvokst på Bagn, men med far fra Hedalen, hadde øvingshelg sammen med noen sangvenner. Om det var akkurat den samme gruppa som nå kaller seg "Pust#, det vet jeg ikke, det er mulig at noen av dem var med… Det var i all fall en veldig fin konsert som jeg ennå husker godt.
 

Nå har Anne Hilde sendt oss to cd-er som er utgitt av gruppa Pust, den siste kom nå i september. Da er det jo bare å lytte!

Det første inntrykket var: Nei, men huff, hva er dette for noe rart? Et primalskrik a la Ronja Røverdatter lyder fra høytalerne. Vi hadde ventet oss musikk mer slik Real Group presenterer den. Dette er definitivt noe helt annet!!
 

Men, slike opplevelser tirrer også nysgjerrigheten. Vi har lyttet oss gjennom cd-ene; flere ganger. Her er det mye artig; Prøysen og norske folketoner, egenkomponerte melodier til Inger Hagerups dikt og improvisasjoner som vi ikke helt vet hva er. Vi presenterte en av dem for drøyt tjue åtte og niåringer i en musikktime. Hva tenker de nå de hørte gruppas improvisasjon over ”Hade`godt”? (Folk i den alderen er som regel ikke så fulle av fordommer mot nye og uvanlige inntrykk som vi som er litt eldre….)
 

Nysgjerrige elever lytter andektig noen sekunder. Så kommer smil og nikk og tydelige igjenkjennelser . Her er det jo dyr som snakker sammen, helst ekorn som hopper etter hverandre i trærne og smatter og leker og knekker nøtter! Det var også en barne-tv-serie som gikk for en stund siden som hadde en kjenningsmelodi som lignet. Når jeg presenterer tittelen, blir elevene litt mer usikre. Det var jo hyggelige og morsomme lyder, da. Kanskje er det dyra som har det godt? Eller; sier de bare hade`godt veldig fort mange ganger?

Jeg ser egentlig flere anvendelsesmuligheter for sanger fra cd-ene i tilknytning til både norsk- og musikkundervisning.
 

Det jeg liker aller best, er at det ser ut som gruppa satser mye på norsk språk og musikk. Cd-en som ble utgitt i 2007, har noen engelske sanger, og de er fine, de, men det som gir denne gruppa særpreg, er at den tar for seg tradisjonelt norsk stoff og presenterer den på nye måter. Fra den nyeste cd-en vil jeg spesielt framheve de to sangene med Inger Hagerups barnevers: ”Det bor en gammel baker” og ”Farao på ferie”. Her er det presentasjon av følelser og lek med ord og toner og lydeffekter som får fram både humor og ettertenksomhet. Nydelig er også presentasjonen av Prøysens ”Trassvisa hennes Tora”.
 

Så; cd-ene er absolutt hørbare! Det er slik musikk som man bør lytte til noen ganger for å finne kvalitetene. Dette er ikke bakgrunnsmusikk som glir umerkelig fra det ene øret til det andre og ferdig med det!
 

Så er det også veldig gode stemmer som presenterer denne musikken; de synger adskillig bedre enn en gjennomsnittlig korsanger! Jostein Hasselgård synger tenor i gruppa. Han er vel den som er mest kjent fra media, og han har en nydelig og allsidig stemme.


Men de andre fem stemmene bidrar med sitt særpreg og sin klang slik at helheten blir et spesielt og unikt klangbilde.
 

Jeg ser at neste prosjekt for gruppa blir Prøysen-tekster. Det blir sikkert fint! Kanskje kan vi om ikke alt for lenge oppleve en konsert i Begnadalskirka med nordiske, religiøse folketoner i egne arrangement? Vi betaler gjerne for å komme på en slik konsert!