Sist oppdatert: 08.10.2009 06:50

Artikkel "Valdres" lørdag 5. 8. 1922

G.H. FRA AVISA VALDRES – PÅ BESØK HOS OLE NERBY
  Det er enkelte mennesker og helst finder man dem blant den gamle garde som er velsignet med en fenomenal hukommelse. Deres hjernekiste maa ha vært av en solid støpning, for begivenheter, navn, aarstal og data er lagret der oppe paa en maate som tiden ikke fordunkler. En slik ”huksemester”er Ole Nerby.

Jeg har av og til under mitt journaliske virke hatt anledning til aa beundre enkelte slike fenomener. Somme tider har det dog vist seg at man har villet dupere mig med sin hukommelse. Som en anden taskenspiller kan man jonglere med navn, aarstal og datoer til det fuldstendig gaar surr for tilhøreren, saa man ikke engang bakefter kan kontrolere ektheten. Ole Nerby er imidlertid ingen raskespiller. Det skal jeg nævne et morsomt eksempel paa. Til den jubilæumsbok, som er planlagt utgitt til sommeren, har jeg faatt i opdrag aa beskrive enkelte fremstaaende valdreser – blandt disse tidligere ordfører Erik Tidemandsen Wold fra Sør-Aurdal.

Ole Nerby ga mig paa staaende fot en interssant beskrivelse av denne forlængst avdøde kommunemand, nævnte fødselsaar – hvilke kommunale tillitshverv han hadde indehatt, hvorlænge han var ordfører, forlikskommissær, aaret han døde etc – akkurat som han skulde ha ramset det op av en bok. For aa være aldeles sikker paa at oplysningerne var paalitelige bad jeg ordfører Grøv ta noen stikkprøver i de gamle formandsskapsprotokoller og et grundig eftersyn kunde alene konstatere av oplysningerne var korrekte.

Hedalen burde være eget herred, sier Ole Nerby. Professor Rygh uttalte engang under et besøk her i bygden, at i den katolske tid var Hedalen et selvstændig herad.

Og Hedalen var utvilsomt den ælste bygd i Sør Valdres.

I 1910 var folketallet i Hedalen 867. 10 aar senere var folketallet øket med 10 pct. Til 956 og nu kan det ganske sikkert settes til 1000.

Bygden idethele har et flateindhold av 411 kvadratkilometer, hvorav skogareal 200 kvadratkilometer med en aarlig produksjon av 14 a 15 tusen tylvter; 10 kvadratkilometer er fiskevand, 140 kvadratkilometer stølsstrekkninger med god fjellhavn, 21 kvadratkilometergodt naturlig slaatteland og dyrket mark og 40 kvadratkilometer dyrkbar men udyrket mark, som med fordel kunde dyrkes.

Som du vet, sier Nerby, var Sør- og Nord-Aurdal længe et prestegjeld. Det var en besværlig ordning, særlig for hedølerne. Min bestefar fortalte, at han gikk for presten i Nord-Aurdal hovedkirke – det var overhøring 1 gang maanedlig i 2 aar. For aa komme til denne overhøring maatte man traske 100 kilometer! Jeg gikk for presten i Bangs kirke 2 gange maaedlig i 1 aar. Men det var også sisste aar denne ordning var gjeldende (1858).

Efter denne tid var konfirmantundervisningen for Hedalen og Begndalen en tid paa Garthus skysstasjon, nu senere har den vekselvis foregaatt i Hedalens og Begndalens kirker.

Længe var Hedalen og Begndalen et sogn – Hedalen sogn.
Det har vært meget paa tale at disse to sogn skulde skille seg ut som et eget herred; men det har alltid strandet paa Bagn og Reinli, som vil beholde herredet udelt. Jeg mener iallefald, at Hedalen burde være et herred for sig selv. Vi har allerede mange kommunale institusjoner for oss selv, Og vi bør faa et helt selvstændig kommunale styre. Geografist sett danner vi et selvstændig hele.

Slik som forholdene hittil har artet seg er vi blitt liggende tilbake i utvikling – vi har vært en avkrok av Sør-Aurdal. Det er intet mindre end en skandale, at vi helt til nu er blitt avspist med en slik tarvelig bakket bygdevei som vi har. Nu er det endelig bevilget bidrag til en tidsmessig vei fra Hedalskirken til Buskeruds fylkes grænse og det var sandelig ikke fortidlig.

At kravet paa Hedalens utskillelse som eget herred er sterkt og levende har vi et illustrende bevis paa i det testamente som Syver Bruskerud efterlot seg til fordel for Hedalen.

Syver Bruskerud (han er avildet i en stram uniform)

Syver Bruskerud utvandret i ung alder til Amerika. Der hadde han lykken med sig og blev en forholdsvis rik mand. Efter et kortere besøk i hjembygden, oprettet han 1908 et legat på 10.000 kroner , hvis renter skulde utdeles til værdige trængende i Hedalen paa hans fødselsdag 23. august. Ved sin død i 1915 testamenterte han hele sinf ormue til Hedalen. Hans paarørende anla sak for aa faa testamentet gjort ugyldig, men retten fandt, at testamentet var i orden. Testator vilde, at renterne av hans formue, som væsentlig laa i eiendomme og gruper i Amerika og som endnu ikke er omgjort i rede penger, skulde anvendes til aa lønne egen prest for Hedalen., Blir det penger tilovers skulde disse anvendes til fordel for mindre bemidlede ungdommer som ønsker utdannelse enten i teoretisk eller praktisk henseende.

Det er nu meningen, at Bruskeruds eiendomme i Amerika skal realiseres. Henimor 30.000 kroner ikontakter er allerede ankommet og indsatt i bank.

Jeg bringer ovenfor et billede av den storsindede hedøl, som bl.a. var høi frimurer.

(Gjengitt med tillatelse fra redaktøren i "Valdres")