Sist oppdatert: 19.04.2010 20:17

Teater, helaften og transport
«MARKENS GRØDE» 2010 – PILTINGSRUD GARD 11.-13. JUNI

 

Som Isak Sellanrå og Inger med hareskåret møter vi Gard B. Eidsvold og Juni Dahr. På femte året reiser Eidsvold og Dahr på Låvetour med låveteater basert på Hamsuns praktroman. Markens Grøde er en kjempe i norsk litteratur.

 


Låven på Piltingsrud. Her blir det teater i juni.

 

Knut Hamsun fikk Nobelprisen i 1920 for beretningen om nybrottsmannen Isak som søker eget land der nord, og kvinnen Inger med hareskåret som kommer gående til ham over fjellet. Sammen skaper de et liv og bygger gården Sellanraa. Handlingen drives fram av to dyktige skuespillere og svært enkle rekvisitter.


Både i 2006, 2007, 2008 og i 2009 begeistrert forestillingen kritikerne:
”Markens Grøde på låvegulvet - en genistrek”. VG
”Underholdende og velspilt låveteater, vakkert og morsomt”. Aftenposten
”Et aldri så lite mesterverk”. Harstad Tidene
”I et fullsatt amfi, på et låvegulv strippet for rekvisitter, fikk vi se Gard B. Eidsvold og Juni Dahr i intenst samspill”. Telemarksavisa

Markens Grøde hadde premiere under Festspillene i Nord-Norge i 2005 og har til nå vært sett av omkring 17.000 landet omkring, fra Seiland i Nord til Grimstad i Sør.

På forestilling nr 100 som var på Bygdøy Kongsgård i 2009, kom Kronprinsparet på låven for å se Isak og Inger på Sellanrå. De koste seg og var svært begeistret etterpå.

Nå er vi snart klare for Låvetour igjen:
- Gard og jeg gleder oss veldig til å reise på turné igjen til nye vakre gårder med forestillingen Markens Grøde. Dette er femte året vi reiser på Låvetour og vi har blitt så glad i denne forestillingen og ser fram til å møte pulikum og arrangører også i år. I år skal vi besøke blant annet Piltingsrud gard i Valdres. Sier en glad Juni Dahr som ser fram til å møte publikum på låver spredt over hele landet.

-Låven er en spesiell arena å møte publikum på, den er uformell og vi opplever at vi når et bredt publikum. Dahr legger ikke skjul på at låveteater er en spesiell opplevelse: Det er selvsagt utfordrende å ha publikum på flere sider; de ser jo alt vi gjør. Samtidig gir det en fantastisk nærhet og kontakt som du aldri oppnår i tradisjonelle scenerom, forteller hun.

 


50 m lang låvebru på Piltingsrud gård
 

Hvem står bak forestillingen?
Bak forestillingen står foruten Juni Dahr og Gard B. Eidsvold, regissør Yngve
Sundvor (dramatisering av romanen og regi) og produsent Marianne Roland.
Musikken er ved Lars Horntveth (kjent fra Jaga Jazzist) og og Tore Brunborg.
Tekniker er Frank Tangen.
Forestillingen produseres av Visjoner Teater. www.dahr.no

Driver nybrottsarbeid
Sammen med Piltingsrud gard driver Markens Grøde-gjengen nybrottarbeid. Dette er en unik teaterbegivenhet som vil bygge en liten scene i et bygdesamfunn! Å spille forestillinger på låver, har ikke blitt gjort før. Hele bygda blir mobilisert og det legges ned atskillige dugnadstimer før skuespillere og publikum kan møtes på låven.

Kommer snart til en låve nær deg
Bjørg Strandbråten og Rasmus PiltingsrudPiltingsrud gard ligger i Begnadalen i Valdres og starter i år opp med tilbud om gardsturisme – opplevelser og overnatting. ”Vi har tatt mål av oss å arrangere minimum ett kulturarrangement årlig”, forteller Bjørg Strandbråten og Rasmus Piltingsrud.

Vertskapet serverer i samarbeid med Valdres Mathus og Småvesen bryggeri kortreist mat og godt drikke og tilbyr transport og barnepass i forbindelse med forestillingen.

Forestillingen er satt opp følgende tidspunkt: Fredag 11. juni kl 1900. Lørdag 12. juni kl. 1900. Søndag 13. juni kl 1500.

Billetter kjøpes på www.billettservice.no,  på turistkontorene i Valdres, eller ved henvendelse via post@piltingsrudgard.no – på sistnevnte kan man også bestille mat, transport og barnepass.

Les mer på: www.piltingsrudgard.no.
Velkommen til en gripende forestilling!
Kontakt: Piltingsrud gard ved Rasmus mob 46 80 97 98, eller Bjørg på mob 97 71 75 65. E-post til begge: post@piltingsrud.no.

Visjoner teater ved produsent Marianne Roland mob 95 12 05 12 eller
marianne@dahr.no. Kan også kontaktes for intervju med skuespillerne.