Sist oppdatert: 09.08.2010 20:51

 

Vi skal ikkje sove bort sumarnatta…

 

GUNNAR FOSSHOLT
 

Jeg må innrømme at min kunnskap om søvn ikke kan forsvare så mange studiepoeng. Kunnskapen består stort sett av egen erfaring blandet med mer eller mindre kvalifisert synsing og en del myter.

 

Heldigvis kan jeg ikke huske å ha vært plaget med søvnen. Hvorfor skulle jeg da fordype meg noe mer i emnet?

 

På den andre siden er det jo noe pussig å vite så lite om den tilstanden man tilbringer nærmere 1/3 av livet sitt i! Etter noen måneders erfaring som far faller det seg dessuten enda mer naturlig å studere fenomenet søvn. Empiriske studier av egen, min kones og Agnes atferd etter perioder med tilsynelatende for mye, for lite og kanskje uregelmessig søvn, har det jo blitt mange av de siste månedene. Vel, nok om det.

 

Jeg leser at søvnunderskudd kan føre til relativt selvsagte konsekvenser som dårlig humør, dårlig konsentrasjon og redusert yteevne. Mer alvorlig er sammenhengen mellom søvn og diabetes, depresjon og hjerte- karproblemer.

Ca. 1/3 av oss vil slite med søvnen en eller annen gang i løpet av livet.

 

For søvn som så mye annet er, er det til en viss grad kvalitet foran kvantitet som gjelder. Den dype søvnen NREM har vi mest av tidlig på natten. Den er visstnok viktigst for å kunne fungere godt påfølgende dag.

Viktige faktorer for regulering av søvnlengden og dybden er; søvnbehov (svært individuelt), døgnrytme og vane. Søvnlengden bestemmes i hovedsak ikke av hvor lenge det er siden man sov sist. Det sentrale er døgnrytmen. Men, jo lenger det er siden man sov jo dypere blir søvnen – altså bedre søvnkvalitet.

 

Flere fakta fra Wikipedia og forskning.no:

 

  • En søvnsyklus varer i 90 – 110 minutter.
  • Syklusen består av fire NREM faser og REM søvn.
  • I REM fasen jobber hjernen hardere en i våken tilstand.
  • Eldre trenger like mye søvn som yngre, men den er ofte mer oppdelt.
  • Verdensrekorden i å holde seg våken er 10 døgn (anbefales ikke å utfordre).

 

Flere tørre fakta blir fort søvndyssende for den vanlige leser. For spesielt interesserte kan for eksempel et google søk på ”søvn” anbefales. Så får vi hver for oss vurdere om restene av den ”ljose” sumarnatta er verdt å sove bort. :-)