Sist oppdatert: 21.08.2010 07:53

Erik Fekjær fyller 100 år

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO: ARNE HEIMESTØL OG ARNE G. PERLESTENBAKKEN
  Mandag 23. august fyller Erik Fekjær 100 år. Hedalen.no gratulerer den spreke jubilanten med dagen!

Erik både ser og hører godt, og tankene er klare. – At kvinner kan runde hundre år, er ikke så uvanlig som at menn gjør det, sier Erik. I Sør-Aurdal er det i alle fall en sjeldenhet at menn blir så gamle.

Fekjær var én av 11 søsken. Han vokste opp på Fekjær i Hedalen. Tidlig ble han kjent med gardsdrift, og i fem år arbeidet han på Beito høyfjellshotell.

Erik har jobbet mange år i Vassfaret. Både felling av skog, kjøring med hest og fløting har han deltatt i. – Jeg ser lyst på framtida for Hedalen, for det er fortsatt mye skog i bygda, smiler Erik.

Hytte har han hatt ved Aurdalsfjorden. Fiske og fuglejakt har vært kjære aktiviteter, og ettersom han har vært en flittig gjest på biblioteket, ser vi ikke bort fra at han har kost seg med god litteratur på fritidseiendommen sin.

Like etter krigen startet han ungdomsherberge i Hedalen. Sammen med to av søstrene og flere andre drev han dette tilbudet i hele 25 år. Mange utlendinger var innom, og to av danskene som ofte var på besøk, har sagt at de skal komme til Hedalen for å besøke ham på den store dagen.

Et høydepunkt i livet fikk Erik oppleve 9. juni i år. Da var han én av tre hundreåringer som fikk hilse på Kong Harald og Dronning Sonja på Bautahaugen.

Søndag tjuvstarter feiringa. Da kommer Hedalen Helselag med kake. Mandag er det storfamilien sin tur til å holde bursdagsfest.

De siste 12 årene har Erik bodd på Hedalsheimen. – Det har blitt mindre betjening de siste årene, men jeg har det godt her, forteller den sosiale jubilanten.