Sist oppdatert: 30.08.2010 21:31

Fastboende i Vassfaret

MIRIAM HAUGEN
 

Julie, Thea, Kia og Tor Ola har nå bodd snart 14 dager i ei gammel tømmerkoie ved Suluvatnet i Vassfaret. Halvannen kilometer fra nærmeste bilveg, fire kilometer unna offentlig tilgjengelig vei og ti kilometer unna vinterbrøyta vei. Målet er å bo et år i Vassfaret hele familien.

 


Ivrige syklister

 

 


 

Etter forgjeves å ha prøvd å oppnå kontakt med tekstmelding, besluttet vi været til tross, for å dra inn på besøk. Det hadde ryktes at de synes det var ensomt…

 

Etter parkering ved Strøsdammen, var det bare å la syklene trille nedover bakkene – de var fullasta med klær og mat, nok for en dag. Mengden med utstyr og mat for familien til den kommende vinteren må være enorm, det har gått mange lass nedover Suluvasslia i forkant av flyttinga.
 

 

Da veien tok slutt, bar beina oss stien nedover mot vannet. Etter vel 20 minutters gange så vi røyken fra bålet og den vesle tømmerkoia dukket opp. Og mine tanker om spøkefullt å spørre om å få låne dusjen, ble fort ryddet av veien – da jeg oppdaget hyttedusjen festet godt oppe i ei furu.
 


Baderommet

 


Mot Suluvatnet

 

Lørdag eller ikke, Thea og Julie var i gang med skolearbeidet etter å ha spist selvfanget fisk til frokost. Ute i villmarka styrer været aktivitetene og i dagens regn og ruskevær, var matte og engelsk greit. I en kurv ved siden av lå kattemor og to små kattunger, så det blir et hardt liv for musene ved Suluvatnet framover.

 


Trivelig med besøk

 

Kjøkkenutstyr og regntøy henger side om side på ute på koieveggen. På bordet ligger nyvasket bestikk og tallerkener. Kvist er samlet inn til brensel fra høgstflatene rundt hytta. Nede ved vannet ligger både kano og en sammenleggbar båt.

 


Kjøkkenet
 

I koia ligger bøker i stabler, kortstokk på bordet og en liten radio i vinduskarmen.

Bøkene er det ennå ikke lest mye i, når kvelden kommer – sovner alle tvert etter uvant fysisk arbeid og mengder med frisk luft. Oppe under taket henger klær og reinskinn. Og inne i et hjørne står en gammel vedovn, som etter hvert skal brukes både til fyring og matlaging.


Utsikt fra koia

 


Vannklossett

 

Kostholdet endres kraftig og nye varianter prøves stadig ut over bålpanna, som ennå fungerer som hovedkjøkken. Fersk frukt og grønnsaker er gode tips om du har litt ledig plass i sekken og legger turen innom Suluvatnet.

Alt tar lengre tid når en bor uten strøm og innlagt vann. De første 14 dagene har gått fort sier familien. Praktiske gjøremål tar tid – som å hente vann, lage mat og finne ved.
 


En storfornøyd femtiåring

 

Mange synes nok at det var et merkelig ønske å komme med til 50 års gave, men etter å ha sittet rundt bålet og sett på ”hjemmet” deres. Følt roa og tida, tror jeg de fleste hadde hatt godt av om ikke et år – så noen dager uten strøm, innlagt vann og mobilforhold.