Sist oppdatert: 03.12.2010 22:25

Teaterpremière i Hedalen

ARNE HEIMESTØL
 

– Vi er midt inne i Fønhus-riket, og kan gjerne ta premièren her, sa Geir Øverby da representanter for Teater Innlandet var i Hedalen for å se på mulighetene for å sette opp stykket "Mannslagerhola".

Og slik ble det. 4. mars blir det premiere på Lokalet. Her er det plass til 150 personer, og forventet stor etterspørsel etter billetter vil bety at det kommer ønske om en ekstraforestilling. Den 50 minutter lange monologen framføres av skuespilleren John Nyutsumo.

Om novellen som er utgangspunkt for stykket, skriver Gudbjørg Fønhus Stensrud:

Bondesønnen Augund Jonsvik kommer i krangel med en annen i et bryllup. Augund er full og kommer til å stikke den andre ned med kniv. Han rømmer og slår seg til i ei hule som han kjenner til fra før.

Det blir hardt å klare seg ute i naturen  for Augund. Lensmannen gir opp å finne han. Augund må leve som best han kan av fiske og jakt. Av og til får han litt mat og klær av søstra si som er budeie på ei seter ikke altfor langt unna. Ensomheta plager han. Så skjer det merkelige at ei skjære begynner å holde seg rundt bålplassen hans og blir etter hvert nesten som en venn han kan snakke med.

Etter lang tid oppdager bygdefolk røyk fra en bergkolle og en ukjent kar som fisker i et vann. Det ender galt for Augund, men skjæra Åste er trofast.

Denne novellen står i de etterlatte manusene som ble gitt ut samlet i 1978.