Sist oppdatert: 12.01.2010 07:04

– Det enkleste er ofte det beste

ARNE HEIMESTØL
 

Fysisk aktivitet er det billigste, morsomste, mest inkluderende og universelle forebyggingsverktøy vi har. Dette sa folkehelsekoordinator Ine Wigernæs som holdt foredrag på 13 dagsbaseren til Hedalen helselag sist lørdag.

Folkehelse handler først og fremst om meningsfylde, kjærlighet, mestring og mestringstro. Som en god nummer to følger å bli svett på ryggen hver dag.
– Hvor lenge, hvor hardt, hvor vondt, med hvem, .. til vanns, med staver, til lands… det syns jeg ikke vi skal bry oss så mye om.

Mange lyste opp i fjeset da Wigernæs understreket at variert og morsom mat er viktig. – Alle trenger dessuten å ha god balanse mellom arbeid og hvile. Der ligner vi på Petter Northug.

Rygglidelser koster samfunnet 15 milliarder årlig. – Fysisk aktivitet i form av "kjerringøvelser" kan være et billig tiltak for både å forebygge, lindre og reparere,  sa folkehelsekoordinatoren, som fra scena demonstrerte en øvelse alle kan bruke.

Budskapet Wigernes framførte, høstet lang og sterk applaus da foredraget var slutt.

Kulden var nok en medvirkende årsak til at færre enn vanlig tok turen til skolen denne kvelden. Men en trivelig stund ble det. Musikkorpset og koret stod for kulturelle innslag. Mat og prat var det rikelig tid til, og det ble handlet lodd for ca. 30 000 kroner.