Matpakkeglede
KAMILLA BRASTEIN
Har du hørt om Bento? Ikke det? Bento en japansk matpakke
pakket på en spesiell måte. En tradisjonell bento består av ris, fisk
eller kjøtt og grønnsaker – alt pakket på en kunstferdig måte i en
matboks. I Japan selges Bento-matpakker både i butikkene og på
togstasjoner, men det er fortsatt vanlig med den hjemmelagde versjonen.
Annerledes enn den tradisjonelle grovskiva med brunost er det
definitivt. Men Bento-dilla er på vei inn til Norge også! Her serveres
det dog sjelden ris og kjøtt i matpakkene. I stedet fylles boksen med
variert og pent dandert mat – tettpakket for at det skal se bra ut også
når mottakeren pakker det opp.
Selv har jeg aldri vært særlig begeistret for den tradisjonelle matpakka
mi. Tørre skiver med svett ost er ikke særlig spennende. Dessuten er jeg
godt over gjennomsnittet opptatt av sunn og næringsrik mat. Og jeg
ønsker å gi sønnen min opplevelse av at sunn mat også er GOD mat.
Hvordan kan jeg ellers sikre meg at han fortsetter å velge lurt når han
flytter ut av huset vårt?
Så hver kveld pakker jeg matboksen til sønnen min klar. Det tar nemlig
litt mer tid med Bento, og om morgenen foretrekker jeg å sove så lenge
som mulig. I kjøleskapet holder matvarene seg uansett friske over natta.
Noen har spurt meg hvorfor jeg gidder å bruke tid, penger og krefter på
å lage disse matpakkene. For meg er svaret todelt: For det første er jeg
opptatt av å gi sønnen min matglede. Men minst like viktig er det at
Bento er gøy! Jeg trives med å tenke ut nye ting jeg kan putte i boksen
hans.
Hva man pakker i en Bento-pakke? Det bestemmer selvfølgelig du! Men her
følger noen bilder og tips – tatt fra Alveslottets bento-blogg og mine
selvprodukserte matpakker.
Her har jeg pakket egg i skiver, oliven, doble brødskiver med kaviar,
LazyTown-kjeks (de ble kåret til det sunneste kjeks-alternativet i ”Tv2
Hjelper deg” i høst og er omtrent like sunne som knepbrød med brunost!
;) ) , yoghurt og bringebær. Matboksen er fra Tupperware.
Noen ganger har jeg lyst å bruke ekstra
tid og flid. Øverst er det Litago kesamyoghurt, physalis og druer. I
midten har jeg pakket grove skiver (en dobbelt med kaviar og en enkel
med kyllingpålegg, begge trykket ut i pepperkakeform), druer og physalis,
grove muffins og smoothie. Nederst til venstre er tortillaruller med
rekeost og tomatbiter. Nederst til høyre kyllingpølse og cherrytomater.
Denne matpakken er fra Alveslottets
Bento-blogg.
Matboksene selges
her. Innhold: Rød del: Brødskiver med fiskekaker, sukkererter og
gulrøtter
Hvit del: Druer, tørket mango og nøtteblanding.
Innhold:
Til venstre er det
dobbel skive med kaviar, yoghurt og gulrøtter.
I midten er det frokostpannekaker.
Til høyre er det smoothie, eplebåt og mandarin.
Oppskrift på
frokostpannekaker:
200 g mel (jeg har tatt 50 g havrekli, 50 g sammalt grovt og 100 g
finthvetemel)
1-2 ss sukker
1 1/2 ts bakepulver
1 klype salt
2 egg
2 1/2 dl melk
100 g cottage cheese
Bland det tørre i
en bolle. Visp sammen egg og melk og ha dette oppi det tørre. Vend i
cottage cheese til slutt. Stekes på medium varme med litt smør i pannen.
Hjerte- og stjerneform fikk jeg ved å helle røren i smurte
pepperkakeformer. Det finnes også silikonformer som er spesialberegnet
til dette.
Og enda en fra Bento-bloggen:
Fra ørene og nedover:
Nøtteblanding, skive med økologisk
peanøttsmør (pyntet med øyne og snute) omelett, gulrotstaver,
alfalfaspirer og fullkornsmakaroni.
Ble du inspirert? Det trenger ikke være verken avansert eller vanskelig.
Nøkkelen er sunn, variert og god matpakke. Minsten kommer til å bli
superfornøyd! Eller kanskje det er du som fortjener en ekstra god lunsj
i morgen? |