Sist oppdatert: 26.01.2010 22:22

Matpakkeglede

KAMILLA BRASTEIN

Har du hørt om Bento? Ikke det?  Bento en japansk matpakke pakket på en spesiell måte. En tradisjonell bento består av ris, fisk eller kjøtt og grønnsaker – alt pakket på en kunstferdig måte i en matboks. I Japan selges Bento-matpakker både i butikkene og på togstasjoner, men det er fortsatt vanlig med den hjemmelagde versjonen.

Annerledes enn den tradisjonelle grovskiva med brunost er det definitivt. Men Bento-dilla er på vei inn til Norge også! Her serveres det dog sjelden ris og kjøtt i matpakkene. I stedet fylles boksen med variert og pent dandert mat – tettpakket for at det skal se bra ut også når mottakeren pakker det opp.

Selv har jeg aldri vært særlig begeistret for den tradisjonelle matpakka mi. Tørre skiver med svett ost er ikke særlig spennende. Dessuten er jeg godt over gjennomsnittet opptatt av sunn og næringsrik mat. Og jeg ønsker å gi sønnen min opplevelse av at sunn mat også er GOD mat. Hvordan kan jeg ellers sikre meg at han fortsetter å velge lurt når han flytter ut av huset vårt?

Så hver kveld pakker jeg matboksen til sønnen min klar. Det tar nemlig litt mer tid med Bento, og om morgenen foretrekker jeg å sove så lenge som mulig. I kjøleskapet holder matvarene seg uansett friske over natta.
Noen har spurt meg hvorfor jeg gidder å bruke tid, penger og krefter på å lage disse matpakkene. For meg er svaret todelt: For det første er jeg opptatt av å gi sønnen min matglede. Men minst like viktig er det at Bento er gøy! Jeg trives med å tenke ut nye ting jeg kan putte i boksen hans.
Hva man pakker i en Bento-pakke? Det bestemmer selvfølgelig du! Men her følger noen bilder og tips – tatt fra Alveslottets bento-blogg og mine selvprodukserte matpakker.


Her har jeg pakket egg i skiver, oliven, doble brødskiver med kaviar, LazyTown-kjeks (de ble kåret til det sunneste kjeks-alternativet i ”Tv2 Hjelper deg” i høst og er omtrent like sunne som knepbrød med brunost! ;) ) , yoghurt og bringebær. Matboksen er fra Tupperware.

Noen ganger har jeg lyst å bruke ekstra tid og flid. Øverst er det Litago kesamyoghurt, physalis og druer. I midten har jeg pakket grove skiver (en dobbelt med kaviar og en enkel med kyllingpålegg, begge trykket ut i pepperkakeform), druer og physalis, grove muffins og smoothie. Nederst til venstre er tortillaruller med rekeost og tomatbiter. Nederst til høyre kyllingpølse og cherrytomater.

Denne matpakken er fra Alveslottets Bento-blogg. Matboksene selges her. Innhold: Rød del: Brødskiver med fiskekaker, sukkererter og gulrøtter
Hvit del: Druer, tørket mango og nøtteblanding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innhold:

Til venstre er det dobbel skive med kaviar, yoghurt og gulrøtter.
I midten er det frokostpannekaker.
Til høyre er det smoothie, eplebåt og mandarin. 

Oppskrift på frokostpannekaker:
200 g mel (jeg har tatt 50 g havrekli, 50 g sammalt grovt og 100 g finthvetemel)

1-2 ss sukker
1 1/2 ts bakepulver
1 klype salt
2 egg
2 1/2 dl melk
100 g cottage cheese

Bland det tørre i en bolle. Visp sammen egg og melk og ha dette oppi det tørre. Vend i cottage cheese til slutt. Stekes på medium varme med litt smør i pannen. Hjerte- og stjerneform fikk jeg ved å helle røren i smurte pepperkakeformer. Det finnes også silikonformer som er spesialberegnet til dette.

Og enda en fra Bento-bloggen:Fra ørene og nedover:

Nøtteblanding, skive med økologisk peanøttsmør (pyntet med øyne og snute) omelett, gulrotstaver, alfalfaspirer og fullkornsmakaroni.
Ble du inspirert? Det trenger ikke være verken avansert eller vanskelig. Nøkkelen er sunn, variert og god matpakke. Minsten kommer til å bli superfornøyd! Eller kanskje det er du som fortjener en ekstra god lunsj i morgen?