Sist oppdatert: 13.07.2010 08:33

Galleri Bauta åpner sommerutstilling

  Hedalen er mest kjent for Hedalen stavkirke, det vakre naturområdet Vassfaret og Bautahaugen Samlinger. Nå kan en også oppleve kunst i Hedalen. Fredag 16. juli kl. 17.00 åpner Sommerutstillingen 2010 i Galleri Bauta i Hedalen.

Åpningen markerer galleriets første utstilling, som vil vare fram til 15. august. Galleriet har tilhold på Solstad, også kjent som Vassfarhuset, midt i bygda.

På utstillingen presenteres kunst av de kjente, norske grafikerne Ståle Blæsterdalen, Kai Rittun og Thorstein Rittun. Bak tiltaket står bygdemuseet Bautahaugen Samlinger i Hedalen. En egen arbeidsgruppe for
galleriet, bestående av representanter for Bautahaugens eierstyre, samt initiativtaker Kristoffer Landsend, har vært i sving i flere måneder. Tiltaket er realisert med støtte fra Oppland fylkeskommune og Sør-Aurdal kommune. Arbeidsgruppa har nedlagt en betydelig innsats for å
utvikle konseptet og få gjennomført utstillingen.


Bildet er hentet fra Ståle Blæsterdalens hjemmeside.

Galleriet vil være et tilbud til det lokale publikum fra Hedalen og det øvrige Valdres, og vil dessuten være attraktivt for turister, hyttefolk og andre besøkende. I tillegg til salg av bilder til private, vil galleriet også tilby kunst som utsmykning til bedrifter og offentlige kontorer.

I første omgang vil Galleri Bauta fungere som et sommergalleri. Når en får samlet erfaringer, vil en imidlertid vurdere å gjennomføre utstillinger også i andre perioder.

Bautahaugen og Galleri Bauta vil dra gjensidig nytte av hverandre ved at publikum vil få anledning til å besøke begge steder. Et mål er å kunne tilby publikum mer komplette opplevelser, bestående av både historie, kunst og kultur, alt i umiddelbar nærhet av hverandre. Med servering av kaffe og noe å bite i, i tillegg til attraktiv kunst på veggen, vil et galleribesøk bli et godt supplement til et besøk på Bautahaugen Samlinger.

– Vi er glade for å kunne være med på å åpne et galleri i tilknytning til Bautahaugen, sier Rønnaug Sørlie, styreleder i Bautahaugen Samlinger. Kultur og historie, fortid og samtid, hører sammen. At vi kan tilby publikum en mer sammensatt opplevelse, vil komme både Bautahaugen, galleriet og de besøkende til gode.

Eieren av bygningen, Elling Fekjær, har stilt lokalene til fri disposisjon for galleriet ut året. Også han er fornøyd. – Jeg har lenge ønsket at det skulle komme et kulturtiltak som dette i Hedalen. Derfor var det ikke vanskelig å støtte opp om Galleri Bauta da forslaget kom på banen. Beliggenheten gir
galleriet en sentral plassering i forhold til Bautahaugen Samlinger, har gode parkeringsforhold, og er lett tilgjengelig for besøk. Jeg håper at dette vil utvikle seg til å bli et livskraftig kulturtiltak.


Initiativtakeren til tiltaket, Kristoffer Landsend, sier at galleriet vil styrke distriktet som kulturområde. – Det skjer mye positivt på kulturfronten i Valdres nå. Galleri Bauta vil bli et spennende tilskudd til en kulturflora i vekst. Sammen med andre tiltak i området skal galleriet medvirke til at det blir mer attraktivt å besøke Hedalen og Valdres, sier han, og legger til:
– God kunst gir opplevelser for livet, og lærer oss å se.

Sommerutstillingen 2010 er en salgsutstilling. De som måtte ønske å utsmykke hjemmet eller arbeidsplassen med billedkunst, har dermed en mulighet til å anskaffe noe av det beste norsk grafikk har å by på akkurat nå. Gjennom å konsentrere utstillingen om grafiske arbeider regner en
med at bildene også vil ligge innen økonomisk rekkevidde for mange.

– Vi håper på stor tilstrømming til sommerutstillingen, sier Rønnaug Sørlie. Alle er velkomne, både de som vurderer å kjøpe bilder, og selvsagt også alle som har lyst til å komme for å bare se, sier Rønnaug Sørlie. Og hvorfor ikke kombinere en avstikker til Hedalen, med å besøke Bautahaugen
Samlinger, Hedalen Stavkirke eller idylliske Vassfaret samtidig? avslutter hun.

Åpningsarrangementet fredag 16. juli kl. 17.00 er åpent for alle.

Se disse sidene: