Sist oppdatert: 10.06.2010 11:00

En jubeldag for Sør-Aurdal

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO: HELGE NORDBY, LIV BARBRO WEIMODET OG
ARNE G. PERLESTENBAKKEN. FILM: ØYVIND JORDET
  Ordføreren anslår at 1000-1200 hadde møtt fram på Vangen for å møte kongeparet onsdag 9. juni. Mange vinket til bilkortesjen som kjørte fra Bagn til Hedalen, og også på Bautahaugen hadde et stort antall festkledde barn, unge og voksne møtt fram for å møte Kongen og Dronninga.

– Det meste fungerte godt i dag, forteller ordfører Kåre Helland. Han gir sterk ros til mange gode medarbeidere fra hele kommunen. Samarbeidet med Slottet og Fylkesmannen fungerte også utmerket.

Spel
Gudbjørg Fønhus Stensrud hadde skrevet spel. Edvin Fossholm var regissør, og stykket som varte i 20 minutter, ble framført uten et eneste feilskjær. Skuespillere fra hele kommunen deltok.

Kongens tale
I sin tale roste Kongen valdreskommunene for det gode samarbeidet de har. Han trakk også fram Mikkjel Fønhus og viste til at dikteren avbrøt sine studier i Oslo for komme hjem og skrive om naturen og landskapet. Kongen hadde også merket seg  at valdresdialekten er kåret til å være landets vakreste.

Biltur til Hedalen
Ordføreren ble invitert til å kjøre sammen med kongeparet til Hedalen. På turen fikk de god tid til å prate om blant annet fiske i Begna og den heller skrale vegen over åsen til Hedalen.

Lunsjen
42 gjester og kongeparet fikk "rymmegraut på Ildjarntunets vis, spekemat - tørka i frisk hedalsluft, trøllkrem og stryll, saft, Munkholm, Farris og kaffe."
Ettersom kongeparet var forsinka fra Bagn, ble det travelt for betjeningen. – Men alt gikk bra, forteller Gerd Sukke.

Bautahaugen
På Bautahaugen tok Elling Fekjær og Rønnaug Sørlie imot kongeparet. Hedalen musikkorps spilte Hedalsmarsjen, og Gubbus kantorum framførte "Når fjordene blåner". Kongen og Dronninga fikk en orientering om Bautahaugen og skrev signaturene sine på hvert sitt ark. Disse signaturene vil bli overført til kongesteinen i løpet av sommeren.
Før kongeparet forlot Bautahaugen, hilste de på hundreåringene Ingrid Grøv, Gudrun Sukke Heiene og Erik Fekjær. Kongen og Dronninga fikk hvert sitt par hedalsvotter av tiåringene Marie og Trym.
Flere oppslag om besøket følger i dagene som kommer.

  Ny side 1Se Øyvind Jordet sine filmsnutter her.