Sist oppdatert: 23.06.2010 22:56

Skinnfellsøm

TEKST: RIGMOR BRENDEN
FOTO: HELGE NORDBY
  Det ser ut som om jeg koser meg med denne aktiviteten! Jeg holder på med skinnfellsøm, og dette skal bli et deilig ”setetrekk” til gyngestolen vår. Skinnet i denne fellen har jeg kjøpt hos Trond Berg i Hedalen, og det er fra Dalasau, med kvit, lang ull.Dette er to store skinn, og jeg utnytter hele skinnet, ved å tilpasse og å felle inn biter.
Det er mye søm på en fell, hver skjøt sys over tre ganger. Etter at skinnene er skåret til, sys de sammen med små fine sting. En bruker da spesielle skinnåler og lintråd. Videre syr en ei lang skinnremse over denne sømmen igjen, og den festes på begge sider av remsa. Da blir fellen slitesterk, og det måtte den jo være, når en tenker på tidligere tiders bruk.
Som en kan se på bildet, har jeg trykt symboler på baksiden her. Alle disse trykkene har bestemt betydning fra gammelt av, med fire hovedelementer. Sol, vann, kjærlighet/fruktbarhet, og planter/dyr. Disse trykkes på med en utskåret treblokk og ekte plantefarge.

Det vanlige var at disse trykkene var gjemt under et vevd åkle som ble sydd over baksiden på skinnfellen.

Tidligere har jeg sydd en stor fell av fem skinn, og et langt stoltrekk har jeg også sydd. Skinnene i disse er fra Spelsau, med kort, krølla grå ull.
Den store skinnfellen har trykte symboler på baksiden. På stoltrekket har jeg vevd åkle.

Det er ingen billig hobby akkurat, for fine skinn må en betale ca. kr1000.- pr skinn.